Consiliul Europei face apel la președintele polonez să nu promulge legea privind mass-media
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muznieks, i-a cerut marți președintelui polonez conservator Andrzej Duda să nu promulge o lege care plasează radioul și televiziunea publice 'sub controlul direct' al guvernului, relatează AFP. În opinia comisarului, această lege, adoptată la sfârșitul lunii decembrie, dar care nu a fost încă promulgată de președinte, 'plasează într-o manieră îngrijorătoare mass-media publică sub controlul direct al guvernului, oferindu-i acestuia din urmă puterea de a numi și demite' liderii radioului și televiziunii publice poloneze.
Exprimându-și la rândul său 'îngrijorarea', secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a cerut președintelui polonez să nu promulge legea înainte de a verifica dacă dispozițiile sale sunt compatibile cu Convenția europeană pentru drepturile omului.
Într-o scrisoare adresată președintelui Duda, Thorbjorn Jagland l-a invitat pe acesta 'să înceapă un dialog cu experții Consiliului Europei privind chestiunea libertăților mass-media garantate de articolul 10 din Convenția europeană pentru drepturile omului înainte de a semna această lege'.
'Votată în grabă de parlament săptămâna trecută, legea nu a beneficiat nici de dezbaterea publică necesară într-o societate democratică atunci când se iau în calcul schimbări majore în domeniul libertății presei", a spus comisarul Muiznieks.
Patru asociații pentru apărarea libertății presei — Asociația Jurnaliștilor Europeni, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor — au depus luni o plângere la Consiliul Europei, exprimându-și îngrijorarea cu privire la consecințele acestei noi legi controversate.
Partidul Dreptate și Justiție (PiS) condus de Jaroslaw Kaczynski a anunțat deja că televiziunea și radioul public, precum și Agenția națională de informații (PAP), care sunt în prezent societăți comerciale controlate de stat, vor fi transformate în instituții culturale patronate de un consiliu al canalelor media naționale, care urmează să fie instituit de noua putere.
Potrivit PiS, aceste schimbări vor duce la 'raționalizarea și scăderea cheltuielilor de administrare a societăților radioului și televiziunii publice, precum și la revenirea la standarde profesionale și etice necesare pentru a-și realiza misiunea publică'.
Opoziția poloneză, în schimb, consideră că este vorba pur și simplu de o preluare a controlului direct asupra acestor canale media de către conservatorii aflați la putere de două luni.
AGERPRES