Consiliul Europei cere Poloniei să ofere ''acces legal'' la avort
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a solicitat vineri Poloniei să acorde femeilor ''proceduri eficiente şi clare'' pentru a avea ''acces la un avort legal'', în timp ce ţara a adoptat una dintre cele mai restrictive legi în domeniu din Europa, relatează AFP.
Comitetul de Miniştri, organ executiv al CoE care reuneşte 47 de ţări de pe continentul european, între care Polonia, a adoptat o rezoluţie prin care solicită ''de urgenţă'' Varşoviei să se asigure că avortul legal şi examinarea prenatală sunt efectiv accesibile în toată ţara, fără disparităţi regionale semnificative şi fără întârziere'' din cauza în special a ''refuzului de a le practica''.
Autorităţile poloneze trebuie ''să pună în aplicare proceduri clare şi eficiente cu privire la măsurile pe care femeile trebuie să le ia pentru a avea acces la un avort legal'', indică într-un comunicat de presă CoE, care monitorizează respectarea drepturilor omului în Europa.
Aceste proceduri trebuie în special ''să monitorizeze să nu fie impuse în prealabil cerinţe inutile de către spitale femeilor însărcinate care solicită avortul legal'', solicită rezoluţia, potrivit căreia ''autorităţile ar trebui de asemenea să se asigure că femeile primesc informaţii adecvate cu privire la aceste proceduri''.
Polonia ar trebui, de asemenea, ''să includă în legislaţie obligaţia spitalelor de a îndruma un pacient către o unitate medicală alternativă dacă un serviciu medical este refuzat din motive de conştiinţă şi să monitorizeze în mod eficient respectarea acestuia în practică'', indică în continuare Comitetul de Miniştri.
Polonia, o ţară cu populaţie predominant catolică, are una dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Europa, mai ales de la intrarea în vigoare la sfârşitul lunii ianuarie a unui decret controversat care interzice practic acest lucru.
În prezent, există mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an în Polonia, potrivit datelor oficiale. Organizaţiile feministe estimează, de asemenea, că aproximativ 200.000 de avorturi sunt efectuate ilegal sau în străinătate în fiecare an.
Guvernul polonez afirmă că noua interdicţie va pune capăt ''avorturilor eugenice'', o referire la avortul fetuşilor diagnosticaţi cu sindrom Down, dar, potrivit multor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, măsura va forţa femeile să ducă sarcini neviabile până la termen. AGERPRES