Consiliul Europei atrage atenţia asupra ''zonelor gri'' în lupta împotriva corupţiei în Franţa
Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei a evidenţiat joi persistenţa în Franţa a unor ''zone gri'' în lupta împotriva corupţiei şi a cerut Parisului mai multe eforturi pentru a preveni corupţia "în cadrul executivului", relatează AFP.
"Aşteptarea tot mai mare a cetăţenilor în privinţa exemplarităţii executivului (...) este vizibilă în Franţa", insistă în ultimul său raport de 71 de pagini organismul anticorupţie al Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.
Totuşi, persistă "zone gri unde sunt necesare eforturi suplimentare", în ciuda unor evoluţii "pozitive", cum ar fi crearea Agenţiei Franceze Anticorupţie (AFA), a Înaltei autorităţi pentru transparenţa vieţii publice (HATVP) sau a Parchetului Naţional Financiar, relevă raportul.
"Se impune o mai mare transparenţă", în special în privinţa "contactelor între executiv şi grupurile de interese pentru ca influenţa acestora" asupra deciziilor "să fie mai clară", transmite GRECO, care susţine că "membrii executivului, inclusiv preşedintele Republicii", fac caz "public şi la intervale regulate de lobbyiştii întâlniţi şi de chestiunile discutate".
GRECO salută adoptarea recentă a unui plan de detectare şi de prevenire a riscurilor de corupţie "în cadrul ministerelor", dar recomandă extinderea sa şi "la cabinetul preşedintelui Republicii (...), care nu este ferit de riscuri de corupţie".
Declaraţiile de avere şi de interese ale preşedintelui Republicii trebuie de asemenea "examinate la preluarea funcţiei pentru a dezamorsa orice eventual conflict de interese", sugerează raportul, conform căruia miniştrii suspectaţi de corupţie nu mai trebuie judecaţi de Curtea de Justiţie a Republicii, "formată pe jumătate din parlamentari", ci de "o altă instanţă (...) independentă şi imparţială".
GRECO face apel la "elaborarea unei strategii globale de prevenire a corupţiei" în cadrul poliţiei şi jandarmeriei, cu "controale de securitate" organizate de-a lungul carierelor pentru a evalua "situaţia personală" a agenţilor, susceptibilă să îi facă "mai vulnerabili" la corupţie.
Conform raportului, legislaţia franceză privind avertizorii de integritate trebuie de asemenea îmbunătăţită, practica arătând că aplicarea sa este "complexă" şi "nu pe deplin eficientă".
Format din 48 de ţări europene şi Statele Unite, GRECO a fost creat în 1999 pentru a îmbunătăţi capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei. AGERPRES