Consiliul Europei amână deschiderea unei anchete asupra unor cazuri de corupție
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a amânat joi pentru 24 aprilie eventuala desemnare a unei misiuni independente de anchetă asupra afirmațiilor de corupție care îi vizează pe unii dintre membrii săi, suspectați că au acceptat cadouri de lux din partea autorităților azere, relatează AFP.
Dacă acest document va fi adoptat în cele din urmă la sfârșitul lui aprilie, ar fi pentru prima dată când această instanță alcătuită din 324 de parlamentari din 47 de țări — care se reunesc de patru ori pe an la Strasbourg pentru a discuta despre statul de drept, apărarea drepturilor omului sau despre lupta împotriva corupției — va face apel la experți independenți pentru a ancheta asupra presupuselor încălcări ale regulilor sale.
Misiunea acestor experți ar fi să facă lumină într-o afacere ce compromite instituția de la Strasbourg de mai multe luni, dar care își are originea în ianuarie 2013: membri sau foști membri ai APCE sunt bănuiți că au fost "cumpărați" de guvernul azer, în schimbul votului lor negativ asupra unui raport (totuși, fără caracter obligatoriu) denunțând situația deținuților politici din Azerbaidjan.
Raportul, foarte critic la adresa autorităților de la Baku, a fost respins fără probleme de parlamentarii europeni.
Unii dintre aceștia ar fi primit în schimb avantaje a căror natură urmează să fie stabilită, dar care, potrivit unei surse apropiate instituției paneuropene, ar fi constat mai ales în caviar de la Marea Caspică, covoare sau nopți petrecute în hoteluri de lux din Baku.
Cu ocazia ultimei sesiuni plenare a APCE la Strasbourg, în ianuarie, acest "Caviargate" a suscitat numeroase comentarii pe culoarele Consiliului Europei, unde peste 60 de aleși au cerut în scris o anchetă independentă. ONG-ul Transparency International a solicitat, de asemenea, Consiliului Europei un "răspuns ferm" la aceste "grave acuzații de corupție".
În special cazul unui parlamentar a provocat o polemică: creștin-democratul italian Luca Volonte (care nu mai face parte din APCE) este bănuit că a acceptat aproape 2,4 milioane de euro din partea autorităților de la Baku. El va fi judecat în țara sa cu începere de la 11 aprilie pentru spălare de bani, pentru că nu reușit să explice convingător proveniența acestei sume. În schimb, acuzația de corupție nu a fost reținută de justiție, potrivit presei italiene.
AGERPRES