Mai multe grupuri, inclusiv partide politice şi ONG-uri pentru drepturile omului, au solicitat Consiliului de Stat, anularea deciziei de retragere din Convenţia de la Istanbul.
Hotărârea de retragere din Convenţia de la Istanbul a fost luată prin decret prezidenţial la 20 martie 2021.
Principalul partid de opoziţie din Turcia, CHP, şi-a comunicat intenţia de a contesta hotărârea Consiliului de Stat.
„Când vom fi la putere, vom reveni în Convenţia de la Istanbul din prima săptămână, chiar din primele 24 de ore”, a afirmat liderul partidului, Kemal Kilicdaroglu.
Manifestaţii au avut loc la anunţul părăsirii tratatului în luna martie a anului 2021, o hotărâre care a stârnit un val de critici din partea ţărilor europene la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Programul „Stop feminicidului” a lansat un apel la noi manifestaţii, marţi seară, în mai multe oraşe din Turcia, inclusiv la Istanbul şi Izmir în semn de protest faţă de hotărârea Consiliului pe care aceasta a catalogat-o drept „ilegală”.
„Consiliul de Stat a apreciat că preşedintele turc a făcut uz de puterea sa discreţionară. Este terifiant din punct de vedere juridic”, a afirmat Ipek Bozkurt, avocatul platformei.
„Această eroare ar fi trebuit să fie oprită de justiţia turcă”, a mai adăugat ea pentru AFP.
Convenţia de la Istanbul a fost semnată de 36 de ţări şi stabileşte cadrul legal şi instituţional pentru combaterea violenţelor sexiste.
Guvernul turc şi-a motivat hotărârea de abandona tratatul, pe care l-a semnat în anul 2011, acuzând că încurajează homosexualitatea şi ameninţă structura familiei tradiţionale.