
Consilierul spiritual al lui Trump, vizită în Ucraina: „Războiul este mai presus decât democrații sau republicanii”
Pastorul Mark Burns, consilierul spiritual personal al președintelui american Donald Trump, a sosit luni în Ucraina, la invitația marelui rabin al Ucrainei, Moshe Asman, relatează presa ucraineană.
Acesta a vizitat mai multe orașe ucrainene devastate în timpul ocupației ruse, între care Bucea, Irpin și Borodianka.
Burns este „o figură binecunoscută în cercurile religioase și politice din Statele Unite, a cărei voce are astăzi greutate în modelarea noii strategii și politici a Americii”, a scris marele rabin al Ucrainei, Moshe Azman, care l-a însoțit pe acesta în orașele ucrainene unde forțele ruse de ocupație au comis în 2022 crime de război documentate.
Azman s-a arătat încrezător că Burns, pe care l-a descris drept „o persoană care are posibilitatea de a fi ascultată acolo unde se iau decizii majore”, va transmite aceste experiențe unor figuri cheie din administrația Trump.
„Ceea ce a văzut l-a afectat profund – nu și-a ascuns durerea, indignarea și compasiunea sinceră”, a scris Azman.
Mark Burns este un pastor evanghelic, teleevanghelist, vorbitor motivațional și personalitate politică. El și-a câștigat reputația în SUA ca susținător proeminent al lui Donald Trump în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. A fost numit de revista Time drept „cel mai bun pastor al lui Donald Trump” și unul dintre „16 oameni care au modelat alegerile prezidențiale din 2016” de către Yahoo News.
El a făcut parte din Consiliul consultativ al credinței evanghelice al lui Trump în timpul primului mandat al acestuia. După înfrângerea lui Trump în alegerile din 2020, Burns a susținut public că a avut loc o fraudă electorală, susținând că Trump a fost câștigătorul de drept.
Liderul spiritual al lui Donald Trump a cerut sprijin militar pentru Ucraina
Mark Burns a cerut un sprijin militar sporit pentru Ucraina în urma vizitei sale în zonele afectate de invazia rusă, unde i-au fost prezentate dovezi ale victimelor civile și ale distrugerii.
„Acești soldați de pe front nu cer bani. Ei cer 1.000 de tancuri, 300 de F-35, arme antiaeriene pentru a doborî dronele care trag în clădirile civile", a declarat Burns după vizita sa, potrivit Euromaidan Press.
Pastorul a povestit că a văzut dovezi ale morților în rândul civililor și a ascultat relatări despre violențe împotriva liderilor religioși. Potrivit lui Burns, aproximativ 700 de clădiri religioase au fost distruse în mod deliberat, întrucât „acestea sunt adesea singura sursă de speranță oferită poporului ucrainean”.
„Războiul din Ucraina este mai presus decât democrații sau republicanii, stânga sau dreapta”, a spus el, subliniind că a fost mânat de preocupări umanitare și s-a concentrat mai puțin asupra unor considerente politice.
Masacrul de la Bucea
Forțele ucrainene au luat înapoi Bucea și împrejurimile sale pe 31 martie 2022. Eliberarea a scos la iveală dovezi ale victimelor civile pe scară largă, cu cadavre găsite pe străzi, în case și în gropi comune, multe prezentând semne de tortură.
Rapoartele poliției au indicat că lunetiştii ruși au vizat civili, în ciuda faptului că purtau banderole albe. Informațiile germane, bazate pe comunicațiile radio interceptate de la forțele ruse, au sugerat că aceste crime nu au fost întâmplătoare, ci posibil o tactică de intimidare deliberată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că aceste atrocități ilustrează un tipar de distrugere sistematică în orașele ucrainene aflate sub ocupația rusă. El a pus în contrast valorile europene ale Ucrainei, care respectă viața și demnitatea umană, cu acțiunile Rusiei, în care civilii sunt supuși la crime, abuzuri și strămutare.
Sursa: adevarul.ro