Consilierul în Direcția de Pescuit Brașov, sub control judiciar; alte 4 persoane arestate în dosarul fraudelor cu fonduri UE

Consilierul în Direcția de Pescuit Brașov, sub control judiciar; alte 4 persoane arestate în dosarul fraudelor cu fonduri UE

Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus, miercuri, plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a lui Mihalca George-Liviu, consilier în cadrul Direcției Generale Pescuit - Centrul Regional Brașov, și a menținut mandatele de arestare preventivă pe numele a patru persoane inculpate în dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, care privește mai multe infracțiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene.

Inițial, Tribunalul Mureș a respins propunerea de arestare preventivă în cazul consilierului Direcției Generale Pescuit — Centrul Regional Brașov, fiind singurul dintre cei șase inculpați împotriva cărora nu a fost dispusă nicio măsură.

Curtea de Apel Târgu Mureș a confirmat emiterea mandatelor de arestare pentru 30 de zile pentru Galfalvy Zoltan și Ciuraru Janos, Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer, iar în cazul lui Kontes Lorand a menținut măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Târgu Mureș, Viorela Bejan, a declarat, pentru AGERPRES, că soluția este definitivă.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, remis AGERPRES, Galfalvy Zoltan, administrator al S.C. Hidroizolații S.R.L. Târgu Mureș, a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea și prezentarea cu rea-credință de documente false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, participație improprie la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, în formă continuată și dare de mită.

De asemenea, Kontes Lorand și Ciuraru Janos, administratori ai unor societăți comerciale, sunt urmăriți penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, iar Fabian Levente și Fodor Vilmos, administratori ai unor societăți comerciale de tip fantomă, pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani în formă continuată, iar Mihalca George-Liviu, consilier în cadrul Direcției Generale Pescuit — Centrul Regional Brașov este acuzat de luare de mită.

În dosar se mai efectuează urmărirea penală și față de un funcționar bancar, Demeter Attila, cu privire la săvârșirea infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, precum și față de firma SC Hidroizolații SRL Târgu Mureș pentru folosirea și prezentarea cu rea-credință de documente false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în luna octombrie 2014, Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand și Ciuraru Janos au constituit un grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea până în luna februarie 2016, acționând în mod coordonat în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul UE, iar în intervalul respectiv, grupul a fost sprijinit și de Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer.

'La data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolații SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale un contract de finanțare nerambursabilă, valabil și în prezent, având ca obiect 'Creșterea în sistem superintensiv a somnului african și procesarea acestuia', valoarea proiectului fiind de 10.253.501,93 lei. În perioada octombrie 2014 — decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalți membri ai grupului infracțional, a depus, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentației, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Ca urmare a acestei conduite infracționale, SC Hidroizolații SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 2.862.422,43 lei care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă. Ulterior, inculpatul Galfalvy Zoltan a retras sumele respective și le-a introdus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat', precizează DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, repetarea operațiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă și depunerea în contul SC Hidroizolații SRL cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociați (Galfalvy Zoltan și o altă persoană).

'În aceeași perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila SC Hidroizolații SRL să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăție, un număr de 20 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, în valoare totală de 8.962.765 lei. La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare și nealimentare în valoare totală de 390 lei inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcției Generale pentru Pescuit — Centrul Regional Brașov din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuțiilor privind verificarea și avizarea documentației depuse pentru proiectul respectiv precum și monitorizarea proiectului și verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolații S.R.L.', se afirmă în comunicat.

DNA a mai arătat că, în data de 3 decembrie 2015, suspectul Demeter Attila, în calitate de șef al Direcției de Clienți Externi din cadrul unei unități bancare, aflând despre împrejurarea că în prezentul dosar procurorii anticorupție au solicitat datele financiare ale firmei administrate de inculpatul Kontes Lorand, a divulgat acest lucru inculpatului Galfalvy Zoltan.

'Procedând în acest mod, suspectul a afectat activitatea de urmărire penală desfășurată de procurorii anticorupție, interesul legitim comun al acestei instituții și al unității bancare respective de a beneficia de confidențialitate din partea angajaților băncii', mai precizează DNA.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…