Consecinţele retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană asupra Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) ia act de faptul că retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană are ca efect încetarea mandatelor membrilor britanici ai instituţiei cu începere de la 31 ianuarie 2020 la miezul nopţii.
Numărul de judecători ai Curţii de Justiţie şi ai Tribunalului, stabilit la câte unul pentru fiecare stat membru pentru Curtea de Justiţie şi la câte doi pentru fiecare stat membru pentru Tribunal, se reduce deci cu efect imediat din momentul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, precizează CJUE într-un comunicat de presă difuzat vineri.
În schimb, potrivit Declaraţiei Conferinţei reprezentanţilor guvernelor statelor membre din 29 ianuarie 2020 privind consecinţele retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană asupra avocaţilor generali ai Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, numărul de avocaţi generali ai Curţii de Justiţie, stabilit la unsprezece prin Decizia din 25 iunie 2013 a Consiliului1, nu este afectat de această retragere.
În aşteptarea numirii de către guvernele statelor membre a unui nou avocat general, dna Eleanor Sharpston îşi va continua activitatea, în conformitate cu articolele 5 şi 8 din Statutul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, până la preluarea funcţiei de către succesorul său.
În conformitate cu termenii acordului de retragere, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este în continuare competentă în ceea ce priveşte toate procedurile iniţiate de Regatul Unit sau împotriva acestuia înainte de încheierea perioadei de tranziţie, care este stabilită la 31 decembrie 2020. De asemenea, Curtea este în continuare competentă să se pronunţe cu privire la cererile de decizie preliminară introduse de instanţe judecătoreşti din Regatul Unit înainte de încheierea acestei perioade de tranziţie.AGERPRES