Consecințele neașteptate ale consumului excesiv de alcool

Consecințele neașteptate ale consumului excesiv de alcool

Unul dintre efectele cel mai puțin așteptate ale mahmurelii este anxietatea intensă. Alcoolul poate afecta funcțiile cognitive, iar mahmureala poate exacerba aceste probleme, făcând dificilă concentrarea și gândirea clară.

Sticle de bere în gheață.

Alcoolul poate crește nivelul de cortizol, ceea ce accetuează anxietatea. Foto: Shutterstock.

Mahmureala nu se rezumă doar la dureri de cap și greață. Anxietatea, numită și "hangxiety", este un efect secundar frecvent după o noapte de băut excesiv. Sentimente de jenă și rușine pot însoți această stare de disconfort.

Numeroase studii au investigat legătura dintre mahmureală și anxietate, explorând mecanismele neurobiologice care stau la baza acestei corelații.

Alcoolul se atașează de receptorii GABA din creier, care sunt responsabili pentru transmiterea semnalelor care ne fac să ne simțim relaxați. Această interacțiune explică de ce, imediat după ce bem, experimentăm o senzație de calm și liniște.

În același timp, alcoolul ne poate face și mai activi, deoarece stimulează o altă parte a creierului. Această stimulare, împreună cu eliberarea unui hormon care ne stresează, poate duce la stări de agitație.

Toate aceste schimbări bruște în starea noastră de spirit, după ce am băut, ne fac să ne simțim mai anxioși. Și dacă a doua zi ne dăm seama că am băut prea mult, ne simțim și vinovați.

Conform cercetătorilor australieni , dacă ești deja un pic anxios, mahmureala te va face să te simți și mai rău, practic îți aprofundează starea.

Pentru a atenua efectele negative ale alcoolului asupra stării de anxietate, este recomandată adoptarea unor obiceiuri sănătoase post-consum, precum hidratarea corespunzătoare, odihna și practici de mindfulness, care pot contribui la reducerea stresului și a emoțiilor negative, explică un studiu publicat în Mindfulness .

Experții în sănătate mentală subliniază beneficiile practicilor de mindfulness, precum meditația și yoga, în gestionarea anxietății și a stresului, prin dezvoltarea conștientizării de sine și a capacității de a rămâne prezent în momentul prezent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”