Consecinţele deciziei JEGURILOR de la CCR: Vâlcov, familia Cosma, Udrea şi Bica scapă de condamnări pe termen mediu! Procesele lor se vor rejudeca de la zero! Avocat: „E posibil să intervină prescripţia”
Consecinţele deciziei JEGURILOR de la CCR: Vâlcov, familia Cosma, Udrea şi Bica scapă de condamnări pe termen mediu! Procesele lor se vor rejudeca de la zero! Avocat: „E posibil să intervină prescripţia.”
Procesele inculpaţilor de la Înalta Curte – condamnaţi de completuri de 3 judecători nespecializate pe corupţie şi care nu au o sentinţă defintivă dată de completurile de 5 judecători (cum e cazul lui Liviu Dragnea) – se vor rejudeca de la zero, de această dată de completuri de 3 judecători specializate pe corupţie, a explicat pentru G4Media.ro Adrian Toni Neacşu, avocatul care a iniţiat demersurile care au condus la deciziile CCR privind compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători şi de 5 judecători.
Aceasta înseamnă că inculpaţi precum Darius Vâlcov sau familia Cosma scapă de condamnările primite la fond. În februarie 2018, Vâlcov a fost condamnat la 8 ani cu executare de un complet de 3 judecători al ICCJ nespecializat pe corupţie.
Fostul preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a primit tot 8 ani cu executare şi fiul lui, fostul deputat PSD, Vlăduţ Cosma, a primit 5 ani, tot din partea unui complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie.
De asemenea, fiica fostului baron PSD, deputata Andreea Cosma, a fost condamnată în decembrie anul trecut la 4 ani de închisoare tot de către un C3 nespecializat pe corupţie.
„Toţi cei care acum sunt în faza de apel vor cere Completului de 5 judecători să caseze condamnarea de la fond de la completul de 3 judecători pe motiv că a fost dată de un complet nespecializat pe corupţie, iar C5-ul va trebui să admită în baza deciziei CCR de azi”, a explicat avocatul Neacşu.
Comunicatul ofical al CCR
”Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, a transmis ulterior Curtea Într-un Comunicat de presă.
Udrea, Bica, Şova, într-o situaţie similară
O situaţie cel puţin interesantă este în cazul Elenei Udrea, Alinei Bica, lui Dan Şova şi Constantin Niţă. Condamnările lor definitive au fost deja anulate ca urmare a deciziei CCR din noiembrie anul trecut care a constatat compunerea nelegală a Completurilor de 5 judecători.
Acum, ei beneficiază şi de a doua decizie CCR care a constatat şi compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători.
Ponta şi Draghici, achitaţi de C3-uri compuse nelegal
Şi procesele inculpaţilor achitaţi de completurile de 3 judecători nespecializate pe corupţie ar trebuie să se rejudece de la zero. În această situaţie este fostul premier Victor Ponta şi fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, au explicat pentru G4media surse judiciare.
Intervine prescripţia
„Toţi aceşti inculpaţi nu scapă, procesele lor se vor rejudeca de la zero. Este însă posibil să intervină prescripţia specială pentru că unele fapte au fost comise în urmă cu foarte mult timp”, a explicat avocatul Adrian Toni Neacşu.