Congresul PSD alege noua conducere și candidatul la prezidențiale. Schimbări în echipa lui Marcel Ciolacu

Congresul PSD alege noua conducere și candidatul la prezidențiale. Schimbări în echipa lui Marcel Ciolacu

Social-democrații se reunesc astăzi într-un congres convocat pentru a stabili candidatul PSD la alegerile prezidențiale de la finalul anului și pentru a alege conducerea partidului. Congresul este unul fără emoții pentru premierul Marcel Ciolacu, singurul candidat pentru a fi nominalizarea PSD la Cotroceni. Nici pentru șefia partidului actualul lider al PSD nu are contracandidat.

      Congresul PSD va avea loc de la ora 10.00 la Pavilionul B de la Romexpo.

Congres PSD la Romexpo. Foto: Cristian Andrei

Pntru noua conducere a PSD, votul va fi dat pe o moțiune cu o singură listă de candidați, care va fi confirmată prin vot de către membrii de partid.

Congresul este unul la termen. Precedentul a avut loc în 22 august 2020, când Marcel Ciolacu a fost confirmat în fruntea formațiunii, alături de echipa de conducere.

Ciolacu, unic candidat pentru a fi nominalizarea PSD la alegerile prezidențiale

Premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat oficial candidatura la președinție marți, cu un videoclip postat pe Facebook, spunând că a luat decizia „după ce s-a consultat cu românii”.

„Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de stabilitate şi echilibru. Românii au nevoie de siguranţa că muncind pot avea un trai mai bun. Ţara are nevoie de un preşedinte căruia îi pasă de toţi românii. Nu m-am dat niciodată înapoi de la lucrurile grele. Am preluat preşedinţia PSD într-un moment foarte dificil şi, împreună cu colegii mei, am reuşit să recâștigăm încrederea oamenilor. Am acceptat răspunderea de a fi prim-ministru într-unul dintre cele mai complicate momente din istoria recentă. Şi am reuşit, alături de colegii mei din Guvern, să punem lucrurile în ordine”, spune premierul Ciolacu în videoclipul de prezentare.

Înainte, Marcel Ciolacu și-a informat colegii din PSD că va candida la alegerile prezidențiale și le-a cerut sprijinul pentru confirmarea candidaturii la Congresul PSD de sâmbătă, 24 august.

Coaliția de guvernare a decis ca cele două tururi ale prezidențialelor să fie organizate pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar alegerile parlamentare să fie pe 1 decembrie. Decizia a venit după multe săptămâni de neînțelegeri în care PSD a militat pentru luna septembrie, în timp ce liberalii au cerut alegeri la termen, în noiembrie.

Cine face parte din echipa cu care Marcel Ciolacu candidează pentru un nou mandat la şefia PSD

Fără niciun contracandidat, la Congresul de sâmbătă Marcel Ciolacu ar urma să fie confirmat pentru un nou mandat de președinte al PSD. El se află în această funcție de la Congresul PSD din 22 august 2000, dar a condus formațiunea interimar din noiembrie 2019, când Viorica Dăncilă a demisionat ca urmare a pierderii alegerilor prezidențiale.

Față de vechea structură, la Congres vor fi validate 4 noi funcții vicepreședinte. În total, vor fi 8 vicepreședinți pe domenii, 8 în zona regiunilor, 2 prim-vicepreședinți, președintele, secretarul general și președintele Consiliului Național.

Gabriela Firea nu se va mai regăsi în conducerea centrală a social-democrațiilor, potrivit surselor HotNews.ro. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți, numărul 2 în partid, vor candida Sorin Grindeanu și Daniel Băluță. Grindeanu este prim-vicepreședinte în mandatul actual al lui Ciolacu, alături de Gabriela Firea.

Paul Stănescu va rămâne secretar general al PSD, fiind singurul candidat al social-democraților pentru această poziție.

O schimbare va fi la șefia Consiliului Național al PSD, unde europarlamentarul Mihai Tudose candidează acum pentru postul ocupat până în prezent de Vasile Dîncu.

Un nume nou în conducerea PSD va fi cel al lui Florin Jianu. Fost ministru pentru Mediul de Afaceri, el a anunțat vineri pe Facebook că se retrage de la conducerea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România pentru că a fost invitat de PSD Sector 1 să ocupe funcția de vicepreședinte a formațiunii la nivel național.

Pe lista de vicepreşedinţi din echipa cu care Marcel Ciolacu candidează sâmbătă pentru un nou mandat de președinte se află: Florin Jianu, pentru domeniul Antreprenoriat, IMM-uri şi Mediul de Afaceri, Lia Olguţa Vasilescu, pentru Muncă şi Protecţie Socială, Gheorghe Şoldan, pentru Dezvoltare Regională şi Locală, Gabriel Zetea, vicepreşedinte pentru Administraţie şi Infrastructură. Vasile Dîncu, actualul preşedinte al Consiliului Naţional, ar urma să deţină funcţia de vicepreşedinte pe domeniul Afaceri Europene.

Victoria Stoiciu candidează pentru pozițiade vicepreşedinte pe relaţia cu ONG-urile şi dialog social, MIhnea Costoiu, vicepreşedinte pe Educaţie, Elisabeta Lipă, vicepreşedinte pe Sport, Marian Neacşu, vicepreşedinte pe regiunea Bucureşti-Ilfov, Dumitriţa Glica, vicepreşedinte pe Centru şi Corneliu Ştefan, vicepreşedinte pe Sud. Ionuţ Pucheanu, primarul din Galaţi, candidează pentru vicepreşedinte pe Sud-Est, iar Claudiu Manda, vicepreşedinte pe Sud-Vest, în timp ce Laurenţiu Nistor va fi vicepreşedinte pe Vest, în echipa lui Marcel Ciolacu. Emil Moldovan ar urma să fie vicepreşedinte pe Nord-Vest, iar Dragoş Benea, pe Nord-Est.

Conform Statutlui PSD (art 46), reprezentarea femeilor trebui să fie de cel puțin 30% „în organele de conducere ale partidului de la toate nivelurile”. Lista lui Ciolacu, așa cum a fost prezentată până acum, nu respectă acest criteriu. Pe listă sunt doar patru femei.

Votul prin telefon

Congresul de astăzi aduce o noutate pentru social-democrați. Votul va fi unul digital, mai rapid. Reprezentanții PSD vor vota cu ajutorul telefonului după ce vor scana un cod QR. Astfel, rezultatul votului va fi cunoscut în 15 minute.

Congresele PSD

Structurile naţionale de conducere ale PSD s-au reunit, din 1990 şi până astăzi, sub forma Conferinţelor Naţionale, a Convenţiilor Naţionale sau a Congreselor.

Potrivit statutului PSD, „congresul este forul suprem de conducere al Partidului Social Democrat, se constituie din delegaţi aleşi de Conferinţele organizaţiilor judeţene și a municipiului Bucureşti, în baza Normei de reprezentare stabilită de prezentul Statut şi se întruneşte o dată la patru ani, la convocarea Consiliului Politic Național al PSD”.

Congresul PSD are următoarele atribuţii:

(1) adoptă sau modifică, prin hotărâre, Statutul PSD, cu votul a cel puţin 2/3 din numărul delegaţilor prezenţi;

(2) Alege sau revocă Moțiunea cuprinzând structura și componența conducerii naționale a partidului și Programul Politic pentru următorul exercițiu, an, ciclu electoral.

(a) Structura echipei de conducere din cadrul moțiunii cuprinde următoarele funcții:

președinte, 2 prim-vicepreședinți, 4 vicepreședinți pe domenii de activitate, 8 vicepreședinți pe regiuni de dezvoltare, secretar general și președintele Consiliului Național; componența nominală a echipei de conducere se alege prin votul secret al delegaților la Congres.

(b) Programul Politic al PSD se elaborează de către echipa de conducere din cadrul Moțiunii și reprezintă documentul programatic care conține principalele direcții de conduită și acțiune ale partidului pentru un exercițiu, an sau ciclu electoral și se adoptă odată cu alegerea echipei de conducere în cadrul Congresului.

(c) Regulamentul privind depunerea Moțiunii se aprobă de Consiliul Politic Național.

(3) Adoptă sau modifică Programul de Guvernare al partidului.

(4) Desemnează candidatul susţinut de PSD la funcţia de Preşedinte al României.

(5) Validează candidatul PSD la funcţia de Prim-ministru, la propunerea Consiliului Politic Național.

(6) Soluţionează contestaţiile împotriva hotărârilor luate de Consiliul Politic Național, precum şi contestaţiile împotriva hotărârilor Comisiei Naţionale de Etică, Integritate și Arbitraj şi ale Comisiei Naţionale de Control Financiar Intern.

(7) Adoptă rezoluţii cu privire la teme de interes naţional.

(8) Hotărăşte dizolvarea partidului.

(9) Hotărârile și documentele adoptate sunt opozabile membrilor de la momentul aprobării lor prin vot în condițiile prevederilor prezentului articol.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…