Confruntări între Azerbaidjan şi Armenia: Kremlinul îndeamnă cele două părţi la ''reţinere'' şi propune o ''mediere'' rusă
Kremlinul a îndemnat marţi Azerbaidjanul şi Armenia la reţinere, după trei zile de confruntări frontaliere sângeroase între cele două foste republici sovietice, aflate de mai multe decenii în conflict, informează AFP.
"Suntem profund îngrijoraţi de schimburile de focuri de la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, îndemnând cele două părţi la "reţinere" şi propunând o "mediere" rusă.
Noi confruntări sângeroase au loc de trei zile consecutiv între Armenia şi Azerbaidjan. Adjunctul ministrului apărării al Azerbaidjanului, Karim Valiev, a anunţat decesul generalului Polad Gaşimov, al colonelului Ilgar Mirzaiev şi a cinci soldaţi, majorând la 11 numărul total al persoanelor ucise de partea azeră începând de la declanşarea ostilităţilor, duminică.
Potrivit lui Valiev, au fost ucişi 100 de militari armeni, însă până acum Erevanul a dezminţit că a pierdut oameni în aceste confruntări.
Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra enclavei separatiste Nagornâi Karabah, teritoriu din Azerbaidjan populat majoritar de armeni şi care şi-a declarat independenţa, cu susţinerea Erevanului, la începutul anilor 1990, declanşând un conflict soldat până acum cu 30.000 de morţi. Un armistiţiu precar este în vigoare din 1994.
Ciocniri în apropiere de această regiune sunt destul de frecvente, însă lupte la frontiera azero-armeană, cum sunt cele de acum, sunt mult mai rare.
Cele două tabere se acuză reciproc de declanşarea noilor ostilităţi. Marţi dimineaţa, forţele azere "şi-au continuat atacurile de o intensitate variabilă, folosind artileria, tancuri şi drone", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării armean, Şuşan Stepanian. Potrivit Erevanului, au fost vizate infrastructuri civile în oraşul Berd, lângă frontieră.
La rândul său, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului susţine că a întreprins "măsuri punitive" ce au dus la distrugerea de echipamente şi sisteme de armament armene, precum şi la pierderi de vieţi omeneşti.
Un război deschis între cele două ţări s-ar putea extinde asupra întregului Caucaz şi ar putea implica Rusia, aliatul militar al Armeniei, şi Turcia, care sprijină Azerbaidjanul, aflate în concurenţă pentru a-şi exercita influenţa geopolitică în această regiune strategică.
Luni, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a afirmat că ţara sa va acorda "întregul său sprijin" Azerbaidjanului pentru a-şi proteja integritatea teritorială.AGERPRES