
Conflict în instanță după ce o chelneriță ucraineană a primit o casă de 750.000 de euro de la un bătrân pe care l-a îngrijit
Un bărbat, în vârstă de 82 de ani, și-a surprins familia după ce i-a oferit locuința, cu doi ani înainte să moară, unei chelnerițe ucrainene pe care o cunoștea dintr-o cafenea din cartier. Conflictul pentru averea bătrânului a ajuns în instanță.
A urmat un proces în instanță pentru a se decide care sunt moștenitorii casei în valoare de 650.000 de lire sterline.
Richard Joy a locuit toată viața în casa familiei sale din Harrow, în nord-vestul Londrei. Bărbatul, descris de cei care l-au cunoscut drept un „burlac” și un „singuratic”, nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii. Locuința lui era plină de cărți de istorie militară, iar camera părinților săi a rămas neatinsă până la moartea lui, în 2018, potrivit Daily Mail .
Doar că în 2011, Richard a cunoscut-o pe Mariia Romanyshyn, o chelneriță ucraineană care lucra la cafeneaua din cartier. Bătrânul o vizita de trei ori pe săptămână, iar legătura dintre cei doi a devenit din ce în ce mai puternică.
Mariia, în vârstă de 38 de ani, a susținut că bărbatul a invitat-o pe ea, pe soțul ei și pe fiicele lor să locuiască cu el ca o „familie adoptivă”. Chelnerița spune că acesta a decis în cele din urmă să îi ofere casa în 2016, după ce i-a oferit actele de proprietate, spunându-i: „Casa este a ta. Vreau ca tu să o păstrezi”.
„A fost ca un bunic pentru copiii mei"
Femeia, împreună cu familia ei, s-a mutat în casa bătrânului și l-a îngrijit până la moarte. Deși nu a fost niciodată plătită pentru asta, ea a susținut în instanță că Richard era lucid și că gestul lui a fost făcut din recunoștință.
„Toți martorii pot confirma că totul a fost făcut așa cum este”, a spus ea pentru Daily Mail, adăugând că: „În tot timpul în care l-am cunoscut pe dl Joy, nicio rudă nu a venit să-l viziteze”.
După moartea bătrânului, familia acestuia a acționat-o în instanță pentru a intra în posesia locuinței. Ei au susținut că bătrânul nu mai era capabil mintal să înțeleagă implicațiile unei donații de asemenea proporții. Avocatul familiei a argumentat că bărbatul suferea de anumite probleme cognitive și era „vulnerabil" în fața influenței celor care locuiau cu el.
Mariia a afirmat în timpul procesului că Richard era suficient de lucid pentru a înțelege episoadele complexe din serialul „Sherlock" și pentru a juca șah cu fiica ei. „A fost ca un bunic pentru copiii mei", a spus aceasta.
„Ei și copiii lor au devenit familia adoptivă a decedatului și, de asemenea, l-au ajutat și l-au îngrijit, dar niciunul dintre ei nu a fost vreodată îngrijitor plătit și nu a cerut sau primit în niciun moment bani”, a spus avocata femeii.
După o săptămână de proces la Central London County Court, cele două părți au ajuns la un acord. Ucraineanca a renunțat, în cele din urmă, la revendicarea dreptului de proprietate asupra casei. Detaliile înțelegerii au fost confidențiale.
Judecătorul Simon Monty a confirmat că ultima voință validă a lui Richard a fost exprimată într-un testament din 2011. Potrivit acestuia, casa și restul averii vor fi împărțite între vărul său Martin Larney, mama acestuia în vârstă de 87 de ani și un vechi prieten al lui Richard.
Sursa: adevarul.ro