Condusă de Elon Musk, Silicon Valley virează spre spre dreapta radicală

Condusă de Elon Musk, Silicon Valley virează spre spre dreapta radicală

De la tumultuoasa preluare a Twitter, Elon Musk a făcut o virare spre dreapta din punct de vedere politic, sfidând ortodoxia conform căreia Silicon Valley este o citadelă a liberalilor bine înstăriți și recunoscători democraților, scrie AFP.

Elon Musk Foto Getty Images (arhivă)

Elon Musk Foto Getty Images (arhivă)

Considerat mult timp ca fiind neidentificabil din punct de vedere ideologic, Musk este acum un politician de dreapta, deoarece își folosește platforma (numită acum X) pentru a alimenta temele preferate de Fox News, de posturile de radio conservatoare și de mișcările de extremă dreapta din Occident.

În cel mai recent exemplu, repetând o teorie a conspirației din chat-urile de extremă dreapta, Musk a postat săptămâna trecută că președintele american Joe Biden importa migranți pentru voturi, punând bazele pentru "ceva mult mai rău decât 11 septembrie 2001".

Pe lângă imigraţie, Elon Musk împărtăşeşte cu dreapta radicală, o aversiune faţă de măsurile de promovare a diversităţii în afaceri şi faţă de mişcarea „woke“ în general.

Dar, dincolo de postări, întrebarea la care se gândește toată lumea este dacă a doua cea mai bogată persoană din lume își va pune notorietatea, și averea, în spatele candidaturii fostului președinte american Donald Trump pentru a prelua din nou Casa Albă.

Zvonurile s-au intensificat atunci când „The New York Times“ a relatat că cei doi bărbați s-au întâlnit, alături de alți donatori republicani, în Florida, săptămâna trecută.

Deşi a promis că va câştiga învestitura partidului său în iulie, Donald Trump nu mai are bani pentru a-şi finanţa campania.

Pe lângă faptul că Joe Biden a strâns până acum mai mulţi bani decât el, fostul şef de stat a fost nevoit să plătească zeci de milioane de dolari ca taxe legale şi nu se zgârceşte la cheltuieli pentru întâlnirile sale de campanie.

„Pentru a fi foarte clar, nu voi da niciun ban niciunuia dintre cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite“, a declarat Elon Musk după ce această întrevedere cu Trump a fost dezvăluită de „The New York Times“.

Potrivit CNBC, consilierii fostului preşedinte speră totuşi că omul a cărui avere este estimată la aproape 200 de miliarde de dolari va ajunge să îl susţină financiar pe Donald Trump. Potrivit sursei, candidatul şi oficialii Partidului Republican încearcă chiar să-l convingă să ia cuvântul la convenţia inaugurală din vară, ceea ce i-ar confirma sprijinul.

Musk nu este singur: alți moguli din Silicon Valley apără și ei cauze libertariene

Musk nu este singur: alți moguli din Silicon Valley apără și ei cauze conservatoare, făcând zgomot în ceea ce electoral rămâne un bastion liberal; în 2020, cota de vot a lui Trump în Silicon Valley a fost mai mică de 25 la sută.

El împărtăşeşte această poziţie cu alţi antreprenori din Silicon Valley, care văd în lupta împotriva inegalităţilor de orice fel un obstacol în calea progresului, care nu poate duce decât la o societate regresivă.

Unii magnați caută să construiască o mișcare politică care, chiar dacă nu îl susține direct pe Trump, îmbrățișează cauze conservatoare, criptomonede și merge împotriva curentului californian.

Una dintre cele mai puternice voci în această schimbare este Marc Andreessen, magnatul internetului care a fondat Netscape și care acum co-conduce Andreessen Horowitz, o companie de capital de risc.

Cândva un magnat al tehnologiei tipic de centru-stânga, care a avut legături strânse cu fostul vicepreședinte Al Gore, Andreessen luptă acum cu vehemență împotriva politicilor de stânga, în special a așa-numitelor considerații "woke" privind egalitatea sau incluziunea la locul de muncă.

Anul trecut, într-un "manifest tehno-optimist" de 5.200 de cuvinte, Andreessen a prezentat o viziune tehno-utopică asupra viitorului. El s-a pronunţat împotriva a ceea ce el a descris ca fiind o filosofie "anti-merit" şi a denunţat, de asemenea, politicile sociale şi de mediu (ESG) ale companiilor.

La fel ca mulți dintre colegii săi investitori de dreapta, compania lui Andreessen a investit masiv în criptomonede și anul trecut a lansat un fond de război politic pentru a face probleme legislatorilor, democrați sau republicani, care doresc ca această industrie în curs de dezvoltare să fie mai puternic controlată.

Aceeaşi temă de fond revine cu regularitate în podcastul "All-In", găzduit de patru antreprenori şi investitori de top din Silicon Valley. Printre aceştia se numără David Sacks, membru al grupului informal PayPal Maia, un grup de foşti investitori ai companiei de plăţi, din care face parte şi Elon Musk.

Pentru Carolina Milanesi, analist la Creative Strategies, această franjă a industriei tehnologice întruchipează teama că un anumit model social este pus acum sub semnul întrebării. "Diversitatea, egalitatea, incluziunea şi dezvoltarea durabilă sunt ameninţări la adresa statu quo-ului", susţine ea.

Printre gazde se numără David Sacks, unul dintre membrii PayPal, un grup de bărbați din care face parte și Musk, care a lucrat la acel start-up de la sfârșitul anilor 1990 și care a devenit de atunci reprezentantul facțiunii de dreapta din Silicon Valley, mică, dar în creștere, din Silicon Valley.

Un alt veteran al PayPal este investitorul Peter Thiel, un conservator arhicunoscut de origine germană care s-a asociat cu Trump atunci când acesta a intrat la Casa Albă.

După asaltul de la Capitoliul SUA din 2021, Thiel a declarat că va sta departe de politică și de atunci a devenit un fel de filozof al aripii de dreapta din Silicon Valley care rămâne deasupra luptei.

AI de "extremă stânga“

Puterea acestei noi gărzi începe să se facă simțită, companiile de tehnologie care se preocupă de diversitate fiind pe picior de plecare din cauza criticilor potrivit cărora San Francisco este plin de droguri și criminalitate sau că inteligența artificială generativă a devenit prea "woke".

Sundar Pichai, directorul general al Google, s-a aflat luna trecută sub tirul criticilor, iar prețul acțiunilor companiei sale a fost afectat, după ce s-a aflat că aplicația Gemini AI, proaspăt lansată, a generat imagini ale unor trupe naziste din Al Doilea Război Mondial cu diverse etnii, precum și alte gafe istorice.

"Oamenii care conduc Google AI își strecoară înăuntru preferințele și prejudecățile, iar aceste prejudecăți sunt extrem de liberale", a declarat Sacks într-un segment din podcastul All-In intitulat "Dezastrul AI trezit de Google".

Într-un semn de creștere a influenței conservatoare, Pichai de la Google a calificat greșeala AI drept "complet inacceptabilă", iar fondatorul Sergey Brin a declarat că "am dat-o în bară cu siguranță" generând astfel de imagini "de extremă stânga".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”