Conducerea Senatului a repartizat Comisiei juridice dosarul referitor la Gabriel Oprea
Biroul permanent al Senatului a repartizat, luni, Comisiei juridice dosarul referitor la senatorul Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, acuzat de ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, a anunțat vicepreședintele social-democrat al Camerei Superioare a Parlamentului, Ioan Chelaru.
"Biroul permanent a luat act de scrisoarea pe care Parchetul de pe lângă ÎCCJ ne-a adresat-o, prin care a solicitat ca, în dosarul 905/P/2014, să formulăm o cerere de efectuare a urmăririi penale față de dl. senator Gabriel Oprea. Decizia a fost aceea de a repartiza dosarul la Comisia juridică, cu un termen de cinci zile pentru prima evaluare, iar lunea viitoare reluăm discuția să vedem când, probabil tot în câteva zile, să fie prezentat și raportul pentru acest dosar", a declarat Chelaru, la finalul ședinței conducerii Senatului.
Dosarul referitor la Gabriel Oprea are 18 volume pe care senatorul le va putea studia înainte de a fi audiat de către senatorii juriști, care vor întocmi apoi un raport ce va fi înaintat Biroului permanent al Senatului pentru a fi repartizat pe ordinea de zi a viitoarei ședințe de plen.
Potrivit DNA, din probele administrate au reieșit indicii rezonabile cu privire la săvârșirea unei noi infracțiuni față de cele pentru care se efectua deja urmărirea penală.
Procurorii au arătat că, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliție Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.
"La momentul producerii accidentului, victima Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliție Rutieră din cadrul DGPMB, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină) și un echipaj format dintr-un ofițer și un agent de poliție aflați într-un autoturism de poliție rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Gabriel Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni", a precizat DNA.
Anchetatorii au reținut că, din probele administrate, rezultă indicii rezonabile că, încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de Interne Oprea a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca acestea să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere.
AGERPRES/(A — autor: Cătălina Barbu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)