Condițiile în care SUA ar putea fi dispuse să permită utilizarea rachetelor Storm Shadow în Rusia, potrivit unor surse ucrainene

Condițiile în care SUA ar putea fi dispuse să permită utilizarea rachetelor Storm Shadow în Rusia, potrivit unor surse ucrainene

Președintele SUA ar putea relaxa restricțiile asupra utilizării rachetei cu rază lungă de acțiune Storm Shadow cu condiția ca Ucraina să prezinte o „strategie coerentă” cu privire la modalitatea în care va fi folosită arma, a aflat The Telegraph.

image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a detaliat așa-numitul său „plan de victorie” pentru a pune capăt războiului în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut a Washington și New York cu președintele american, lideri ai Congresului, dar și candidații la Casa Alba, săptămâna aceasta.

Surse ucrainene din domeniul apărării au dezvăluit că strategia de persuasiune se concentrează pe ideea că rachetele occidentale ar fi de ajutor pentru a izola rutele logistice folosite de Rusia pentru a-și aproviziona forțele în Ucraina.

Kievul este de părere că dacă reușește să oprească fluxul arme, muniții, combustibil și alimente, pozițiile armatei ruse pe front ar deveni imposibil de susținut.

Ucraina ar încerca apoi să lanseze în luptă 14 noi brigăzi, înarmate și antrenate de țările NATO, în scopul de a efectua ofensive terestre și a recâștiga eventual inițiativa pe câmpul de luptă.

Strategia Kievului

„Dacă am putea perturba lanțul logistic din interiorul Rusiei, asta va paraliza armata rusă din prima linie”, a spus o sursă ucraineană.

„Nu își va putea deplasa vehiculele, oamenii nu ar rezista fără alimente și nu ar mai folosi muniție în prima linie… pur și simplu nu avem suficiente instrumente pentru a desfășura această activitate”, a adăugat aceasta.

„Următoarea etapă este să asigurăm tot ceea ce este necesar pentru noile brigăzi ucrainene... Este foarte important să obținem paritatea cu Rusia.”

Oficialii militari ucraineni au conceput o hartă detaliată a fiecărei ținte militare din interiorul Rusiei, care se află în raza de acțiune a rachetelor de fabricație britanică Storm Shadow, respectiv ATACMS primite de Ucraina de la SUA.

Printre ținte se numără depozitele de muniție și combustibil, aerodromuri și centre de comandă.

Din câte se pare, Zelenski a părăsit Washingtonul la începutul acestei săptămâni fără a reuși să-l convingă pe Biden de eficiența acestei strategii, astfel încât să se justifice atacurile transfrontaliere cu rachete occidentale.

Totuși, liderul ucrainean a anunțat planuri pentru o întâlnire la nivel de lideri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei în Germania, luna viitoare, în scopul de a coordona sprijinul militar din partea țărilor ce susțin Kievul în lupta sa contra agresiunii ruse.

„Vom urmări liniile Planului pentru victorie împreună cu partenerii noștri”, a transmis Zelenski în discursul său zilnic de vineri.

Liderul ucrainean a adăugat că „capabilitățile pe rază lungă” au fost „luate în considerare” după turul său diplomatic în SUA.

Ucraina ar trebui să vină cu un plan convingător, potrivit unor surse

Președintele SUA Joe Biden ar fi „dispus” să permită Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow cu condiția ca acestea pot fi desfășurate ca parte a unei strategii mai ample, potrivit surselor citate.

În ciuda faptului că rachetele sunt produse și donate de Marea Britanie, președintele SUA are drept de veto asupra utilizării lor în Rusia, întrucât acestea folosesc un sistem de țintire clasificat pus la dispoziție de SUA.

Keir Starmer, prim-ministrul Marii Britanii, și-a exprimat în privat sprijinul pentru atacurile transfrontaliere, în timp ce Emmanuel Macron, președintele Franței, a susținut public această decizie.

Un oficial european familiarizat cu discuțiile a spus: „Consensul general și mentalitatea de la Casa Albă sunt maleabile, dar acestea trebuie să facă parte dintr-un plan. Este doar un kit și există un risc destul de mare în absența unei strategii”.

„Americanii doresc o strategie coerentă, în care loviturile cu bătaie lungă să poată juca un rol. Ei vor să ia decizii holistice privind sprijinul pentru următoarele trei luni.”

Afirmațiile sursei sugerează că Ucraina ar trebui să-și asigure suficiente angajamente astfel încât să poată echipa cele 14 noi brigăzi planificate, care ar fi folosite în tandem cu atacuri la distanță mare în încercarea de a întoarce cursul războiului.

Zelenski spunea anterior sprijinul militar occidental nu este suficient nici măcar pentru înarmarea a patru din aceste presupuse brigăzi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Avertismentul serviciilor secrete americane despre războiul din Ucraina

2 Pe asta ați văzut-o?

3 Foarte interesant!

4 Băsescu / „Dacă ar fi să aleg dintre toți aceștia, este clar că cel mai potrivit pentru funcția de președinte este Ciucă”

5 Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost ucis. Gruparea şiită a ripostat cu puțin timp în urmă