Condiția pusă de Israel pentru un armistițiu cu Hamas. Blinken susține că Netanyahu a fost de acord cu „planul de compromis” al SUA

Condiția pusă de Israel pentru un armistițiu cu Hamas. Blinken susține că Netanyahu a fost de acord cu „planul de compromis” al SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyagu a susținut luni, 19 august, că vrea să fie eliberați „maximum de ostatici în viață” încă din prima etapă a unui plan în trei etape avansat de SUA pentru un acord de încetare temporară a ostilităților în Fâșia Gaza, relatează AFP, conform Agerpres.

Benjamin Netanyahu

Planul include o încetare a focului de șase săptămâni. FOTO Profimedia (Arhivă)

Aş vrea să subliniez eforturile pentru eliberarea unui număr maxim de ostatici în viaţă de la prima etapă a acordului", a declarat prim-ministrul israelian într-un material video făcut public după întâlnirea sa cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

În esență, planul include o încetare a focului de șase săptămâni, care ar urma să fie completată de o retragere a forțelor israeliene din zonele populate din Gaza și de eliberarea unora dintre cei 111 ostatici care au fost capturați la data de 7 octombrie în cadrul atacului grupării Hamas și care încă se află în Gaza.

Israelul și Hamas au transmis de mai multe săptămâni că sunt de acord cu acest plan, însă gruparea palestiniană acuză Ierusalimul că a pus „noi condiții” care îi sunt „impuse prin dictate americane”.

Prim-ministrul israelian a declarat că „nu poate fi flexibil” în privința anumitor aspecte și că se pronunță în favoarea negocierilor, însă „nu pentru un schimb când nu se face decât să se dea fără să se primească nimic”.

În replică la afirmațiile secretarului de stat al SUA, care a pledat din nou luni pentru încheierea cât mai rapidă a unui acord privind Fâșia Gaza, Forumul familiilor ostaticilor a cerut ca „toate părțile vizate să semneze un acord cât mai curând posibil”.

De asemenea, Antony Blinken a transmis luni, la Tel Aviv, că Netanyahu i-a „confirmat că Israelul acceptă planul de compromis” al SUA pentru încetarea focului în Gaza, susținând că gruparea palestiniană are responsabilitatea „să facă la fel”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Pe asta cu corvetele ați văzut-o?

2 SISTEMUL e mai tare? / judecătoarea Jderu din dosarul în care se judeca contestațialui Coldea față de controlul judiciar a fost înlocuită!

3 „Am văzut ce nu se mai vede în Franța”

4 Care este țara europeană cu cele mai urâte și mai depresive orașe, potrivit unui top realizat de un împătimit al călătoriilor

5 Cu cine a confundat germanul ăsta România?