Condimentul care face minuni pentru creier: îl ajută să se repare singur. Cum se consumă pentru un efect maxim
Un condiment îndrăgit de multă lume ar putea deschide calea către viitoare medicamente împotriva accidentelor vasculare cerebrale și chiar a unor afecțiuni precum este Alzheimer. Acest aliment ajută creierul să se repare singur.
Pe lângă faptul că dă savoare preparatelor culinare, este și foarte sănătos.
Turmericul este un condiment folosit din cele mai vechi timpuri în medicina tradiţională chineză şi indiană, iar în prezent proprietăţile sale vindecătoare sunt studiate de specialiştii din întreaga lume. Consumat regulat, acesta stimulează sănătatea cerebrală şi ajută creierul să se repare singur, potrivit unui studiu publicat în revista "Steam Cell Research and Therapy".
Un compus aflat în turmeric ar putea ajuta la creșterea celulelor nervoase despre care se crede că fac parte din "trusa de reparare a creierului”, notează Antena 3 . Este vorba despre turmeron. Pentru a stabili efectul acestuia, cercetătorii l-au injectat unor șoareci și apoi au scanat creierul rozătoarelor.
Stimulează creșterea celulelor nervoase
În urma studiului, s-a observat că, anumite zone ale creierului, cunoscute ca fiind cele implicate în creșterea celulelor nervoase, au devenit mult mai active, după administrarea turmeronului.
Astfel, aceştia au ajuns la concluzia că acest compusul ar putea încuraja o proliferare a celulelor creierului. Se crede că aceste celule au capacitatea de a se transforma în orice tip de celule cerebrale, astfel că experții sunt de părere că joacă un rol important și în "repararea" creierului după un traumatism sau o boală.
Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
Turmericul se bucură de proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii dar şi anti-îmbătrânire, iar pentru a te bucura din plin de aceste calităţi este suficient să îl consumi în apă caldă. Potrivit specialiştilor, consumul de apă caldă cu turmeric, mai ales în prima parte a zilei are beneficii asupra multor afecțiuni, printre care : artrită, tulburări gastro-intestinale, cardiace, inflamații.
Turmericul, un derivat obţinut din rădăcina plantei de Curcuma, este considerat un „condiment minune” deoarece, spre deosebire de medicamente, nu generează efecte toxice. Este un ingredient cu o aromă piperată, dulce şi amară în acelaşi timp şi cu un uşor iz care te duce cu gândul la portocale şi ghimbir. Oferă mâncărurilor o culoare de galben-strălucitor.
Pulberea de turmeric este unul dintre ingredientele cunoscutului amestec de condimente indiene numit curry şi oferă acestuia o culoare galben intens.
Sursa: adevarul.ro