Condamnarea lui Karadzic: Sfârșitul unui "capitol dureros" (SUA)

Condamnarea lui Karadzic: Sfârșitul unui "capitol dureros" (SUA)

Statele Unite au salutat joi condamnarea pentru genocid a fostului lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, văzând în aceasta sfârșitul unui "capitol dureros" pentru fosta Iugoslavie și, de asemenea, un semnal împotriva "impunității" liderilor din întreaga lume acuzați de crime de război, relatează AFP. Departamentul de Stat a reacționat însă cu sobrietate, fără să dea publicității vreun comunicat, după verdictul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga.

Diplomația americană s-a limitat la o scurtă declarație a purtătorului său de cuvânt în fața presei: "Am făcut un pas spre închiderea unui alt capitol dureros din istoria conflictului din fosta Iugoslavie", a comentat Mark Toner.

"Nu vom uita niciodată ororile genocidului din Bosnia sau numeroasele crime comise de toate părțile implicate în conflictul din fosta Iugoslavie și nu vom înceta niciodată să aducem un omagiu victimelor și supraviețuitorilor", a continuat diplomatul american.

El i-a "îndemnat pe membrii comunității internaționale să coopereze cu TPI și să respecte deciziile" justiției.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a fost mai elocventă, salutând într-un comunicat sfârșitul "impunității" pentru Radovan Karadzic, ale cărui "nenumărate crime tulbură conștiințele".

"A fost un individ care a considerat că poate face ce vrea, când vrea", a scris Samantha Power, reamintind că era jurnalistă în fosta Iugoslavie între 1993 și 1995 și că a acoperit unele conferințe de presă ale fostului lider sârb bosniac.

"Mă îndoiesc că vreodată a luat în serios faptul că într-o zi ar putea fi tras la răspundere", a adăugat fost ziaristă originară din Irlanda, devenită reprezentantă a guvernului american al ONU.

"Numeroși lideri brutali din ziua de astăzi — președintele sirian, Bashar Al-Assad, liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, cel al organizației Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi — lasă să transpară aceeași încredere în ei", a mai scris ea.

"Verdictul de astăzi trimite un mesaj acestor lideri și altora ca ei: crimele voastre nu vor fi uitate niciodată și, într-o bună zi, veți fi trași și voi la răspundere pentru ororile comise asupra civililor", a ținut să adauge Samantha Power, cunoscută pentru atașamentul său față de drepturile universale ale omului și justiția internațională.

Radovan Karadzic a fost condamnat joi de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie la 40 de ani de închisoare pentru genocid și crime împotriva umanității în timpul războiului din Bosnia (1992-1995) .

El a fost găsit vinovat de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai sângeros masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”