Concluziile lui Iohannis după Consiliul European
Președintele Klaus Iohannis a susținut în cadrul reuniunii Consiliului European că este necesară o abordare coordonată și rapidă la nivel european pentru a asigura o reducere durabilă a prețurilor la energie.
„Președintele Klaus Iohannis a susținut în cadrul reuniunii că o abordare coordonată și rapidă la nivel european este necesară pentru a asigura o reducere durabilă a prețurilor la energie. În acest sens, a exprimat aprecierea pentru noul set de măsuri avansate de Comisia Europeană pentru a ameliora nivelul prețurilor la energie, arătând că acestea răspund inclusiv elementelor solicitate de România și reprezintă un pas considerabil înainte, care va necesita consolidare în continuare”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis a salutat „crearea cadrului necesar pentru achiziții comune la nivel european, pe bază voluntară, astfel încât să poată fi utilizată ponderea Uniunii Europene în negocieri, care să conducă la obținerea unor prețuri mai bune pentru consumatorii finali”. De asemenea, președintele a subliniat necesitatea ca „acest mecanism să fie conceput în așa fel încât să fie efectiv accesibil pentru toate părțile interesate să participe”.
Potrivit comunicatului, președintele și-a arătat sprijinul general pentru măsurile care vizează reducerea prețului gazelor naturale. În ceea ce privește abordarea pe termen lung, Iohannis „s-a referit la importanța pregătirii pentru viitor, prin investiții în infrastructură, interconectări și dezvoltarea de noi surse de energie, toate acestea necesitând finanțare adecvată, cu obiectivul asigurării unei cantități suficiente de energie, la prețuri accesibile pentru consumatori, precum și al menținerii competitivității industriei europene”.
Situația din Ucraina
În ceea ce privește situația din Ucraina, Consiliul European „a condamnat în termenii cei mai fermi recentele atacuri ale Federației Ruse cu rachete și drone împotriva civililor și infrastructurii civile, precum și acțiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie”.
„Șefii de stat și de guvern din statele membre UE au reiterat condamnarea neechivocă și respingerea fermă a anexării ilegale de către Federația Rusă a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, arătând că, la fel ca în cazul Crimeii și al Sevastopolului, Uniunea Europeană nu va recunoaște niciodată această anexare ilegală. Liderii europeni și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și dreptul Ucrainei de a recâștiga controlul deplin asupra tuturor teritoriilor ocupate, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional” , se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, șefii de stat și de guvern au afirmat că Uniunea Europeană este pregătită să consolideze în continuare măsurile restrictive împotriva Federației Ruse. De asemenea, aceștia au subliniat importanța de a asigura implementarea eficientă și prevenirea eludării măsurile deja adoptate.
„Consiliul European a reiterat hotărârea de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, prin sprijin politic, militar și financiar puternic, și de a intensifica răspunsul umanitar, în special în vederea pregătirii pentru iarnă. Au fost evocate, totodată, deciziile recente privind misiunea de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei, precum și creșterea în continuare a asistenței prin Facilitatea Europeană pentru Pace” ,se arată în comunicat.
În cadrul reuniunii, președintele României a reiterat susținerea țării pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a subliniat importanța de a menține sprijinul pentru Ucraina atât timp cât este nevoie, pe toate planurile.
„În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a salutat deciziile recente privind înființarea unei misiuni de asistență militară pentru Ucraina și continuarea sprijinului printr-o nouă tranșă a Facilității Europene pentru Pace, ca măsuri concrete de răspuns la nevoile acute ale Ucrainei. Totodată, Președintele României s-a pronunțat pentru identificarea celor mai bune soluții pentru asigurarea în continuare a sprijinului financiar adecvat pentru Ucraina, pe baza unei abordări structurate și previzibile. Președintele Klaus Iohannis a atras atenția asupra implicațiilor acțiunilor iresponsabile ale Federației Ruse asupra securității altor parteneri din regiune, cu precădere asupra Republicii Moldova, pledând pentru continuarea demersurilor europene în vederea consolidării rezilienței acestora” , a declarat Iohannis, conform comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale.
Sursa: adevarul.ro