Concluziile discuției Trump-Putin, explicate de un analist: „Acordul este puternic în favoarea Rusiei. Dacă nu va avea de ales, Ucraina va accepta”

Concluziile discuției Trump-Putin, explicate de un analist: „Acordul este puternic în favoarea Rusiei. Dacă nu va avea de ales, Ucraina va accepta”

Analistul de politică externă Ștefan Popescu susține că acordul convenit de către cei doi președinți, Trump și Putin, este dezavatajos pentru Ucraina și va fi acceptat doar dacă Europa nu o va susține eficient.

Putin și Trump au vorbit mai mult de două ore la telefon. FOTO: Shutterstock

Putin și Trump au vorbit mai mult de două ore la telefon. FOTO: Shutterstock

Vladimir Putin este de acord să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile, în timp ce aspectele unui acord mai amplu de încetare a focului pentru a pune capăt conflictului în Ucraina urmează a fi elaborate, a anunțat Kremlinul, în urma apelului telefonic cu Donald Trump, de marți, care ar fi durat peste două ore.

Într-o postare pe rețeaua TruthSocial, președintele Donald Trump precizează „Conversația mea telefonică de astăzi cu președintele Putin a fost una foarte bună și productivă. Am fost de acord cu o încetare imediată a focului în ceea ce privește infrastructura energetică, cu precizarea că vom lucra rapid pentru a obține o încetare completă a focului și, în cele din urmă, pentru a pune capăt acestui război oribil dintre Rusia și Ucraina. Acest război nu ar fi început niciodată dacă aș fi fost președinte! Au fost discutate multe elemente ale unui acord de pace, inclusiv faptul că mii de soldați sunt uciși și că atât președintele Putin, cât și președintele Zelenski ar dori să vadă sfârșitul acestui război. Acest proces este acum în vigoare și efect și, sperăm noi, de dragul umanității, ne vom face treaba!”

Vladimir Putin i-a prezentat lui Donald Trump, în timpul convorbirii telefonice, o serie de „condiții-cheie” în vederea unui acord de încetare a focului în Ucraina.

Potrivit comunicatului Kremlinului, principalele condiții ale Moscovei sunt:

Asigurarea unui „control eficient asupra unei eventuale încetări a focului de-a lungul întregii linii de contact”

„Necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”.

„Sistarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Ștefan Popescu: „infrastructura energetică a Ucrainei e distrusă în proporție de 70%”

Analistul de politică externă Ștefan Popescu a analizat pentru „Adevărul” rezultatul discuției dintre Trump și Putin.

„Dacă mă uit la comunicatul părții americane, imensul, acesta este cuvântul, avantaj de a lucra cu Federația Rusă, de a deschide relația cu Federația Rusă. Din păcate pentru Ucraina, înțelegerea este negativă, pentru că, într-adevăr, Federația Rusă se va abține vreme de 30 de zile să lovească infrastructurile energetice ale Ucrainei. Acestea sunt distruse, însă, în proporție de 70%. Pe de altă parte, noi cred că trebuie să luăm în considerare că este o înțelegere în oglindă. Practic, dacă Federația Rusă se va abține să mai lovească infrastructurile energetice, același lucru vor face și ucrainenii apropo de rafinării. Deci aceasta este o propunere care avantajează Federația rusă, nu avantajează Ucraina, în primul rând” - a explicat Popescu.

În al doilea rând, în ceea ce privește oprirea ajutorului militar occidental pentru Ucraina pe timpul acestui așa-zis armistițiu, Popescu arată că din nou Rusia este avantajată: „Acest acord este puternic în favoarea Federației Ruse. Acum rămâne de văzut dacă ceea ce s-a discutat vreme de trei ore și ceva, ceea ce a fost pe agenda discuției va fi confirmat și în negocierile care vor începe imediat într-o țară din Orientul Mijlociu.”

Analistul susține că în momentul în care are loc o convorbire telefonică la nivel de șefi de stat, aceasta a fost pregătită din timp, dincolo de prezența emisarului Steve Witkoff la Moscova.

„Sunt două detalii pe care noi trebuie să le mai avem în vedere. Faptul că, înainte de această convorbire telefonică, ambele părți au dat anumite semne de bunăvoință una față de alta. Statele Unite au anunțat că se retrag din grupul internațional pentru anchetarea responsabililor de invazia în Ucraina, iar președintele Federației Ruse, de cealaltă parte, a autorizat un fond de investiții american să poată achiziționa titluri de stat rusești”, a detaliat analistul.

Va accepta Ucraina un asemenea acord? „O negociere ca aceasta se bazează pe raportul de forță și rămâne de văzut în ce măsură Europa va putea susține în mod eficient Ucraina. De asta depinde. Dacă nu o va putea susține, fără îndoială că Ucraina nu va avea de ales decât să accepte aceste condiții”, a concluzionat Popescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Scenarii și surprize uriașe în primul mare sondaj pentru alegerile prezidențiale din luna mai

2 STENOGRAME „Se va confisca tot. Se va naționaliza tot. Va fi jihad” / Ce li se pregătea românilor prin proiectul „Geția”

3 VIDEO „Du-te bă în Rusia, cal troian rusesc!” / Mihai Neamțu a plecat cu scandal din emisiune de la B1

4 Ponta, dezvăluire incomodă despre Simion...

5 Trump și Putin au convenit un armistițiu limitat, de 30 de zile, în războiul din Ucraina, în domeniul energiei și infrastructurii. Totuși, Kremlinul a…