Concluzii surprinzătoare privind actele de sabotaj din Marea Baltică. Un raport comun al serviciilor de informaţii dă peste cap supoziţiile iniţiale
Serviciile de informaţii americane şi europene au ajuns la un consens după luni de anchete privind incidentele din Marea Baltică, în care mai multe cabluri submarine au fost secţionate, iar concluzia este una la care nu se aştepta nimeni.
Cablurile au fost distruse accidental. Foto Shutterstock
Potrivit unui raport comun al serviciilor de informaţii din SUA şi Europa, citat de Washington Post, incidentele repetate din Marea Baltică, în care în decurs de câteva luni mai multe cabluri submarine de gaz, elergie sau comunicaţii au fost tăiate, nu sunt rezultatul unor acte de sabotaj, aşa cum s-a presupus . Astfel, potrivit experţilor, acestea ar fi fost cauzate mai degrabă de unele accidente maritime.
Vă reamintim că, iniţial, statele europene cu ieşire la Marea Baltică au suspectat că Rusia vizează infrastructura submarină ca parte a unei campanii mai ample de atacuri hibride în întreaga Europă, ceea ce a determinat intensificarea măsurilor de securitate în zonă, inclusiv anunțul de săptămâna trecută că NATO va lansa noi operațiuni de patrulare și supraveghere în Marea Baltică.
Cu toate acestea, până în momentul de faţă, investigațiile comune ale specialiştilor din Statele Unite și din Europa nu au obţinut niciun indiciu că navele comerciale suspectate că au târât ancore pentru a avaria cablurile submatine au făcut acest lucru intenționat sau la comanda Moscovei.
În schimb, oficialii americani și europeni au declarat că dovezile adunate până în prezent - inclusiv comunicațiile interceptate și alte informații clasificate – indică mai degrabă accidente produse fie din cauza lipsei de experienţă a personalului aflat la bord, fie din cauza unor vase prost întreţinute.
Oficialii americani au citat „explicațiile clare” pentru fiecare incident în parte, afirmând că ele au fost mai degrabă rezultatul unor accidente şi că, în plus, nu există nicio dovadă care să sugereze implicarea Rusiei.
indicând probabilitatea ca avariile la cablurile submarine să fi fost accidentale și lipsa de dovezi care să sugereze vinovăția Rusiei. Oficiali din cadrul a două servicii europene de informații au declarat că sunt de acord cu evaluările SUA.
Anchetele au vizat trei incidente din ultimele 18 luni, în care diferite nave care călătoreau spre sau dinspre porturi rusești au fost suspectate că au întrerupt în mod intenţionat legături-cheie într-o vastă rețea subacvatică de conducte care transportă gaz, electricitate și trafic de internet către milioane de persoane din nordul Europei.
Primele două cazuri au implicat o navă container înregistrată în Hong Kong, NewPolar Bear, care a rupt o conductă de gaze naturale în Golful Finlandei în octombrie 2023, și o navă chineză, Yi Peng 3, care a tăiat două cabluri de date în apele suedeze în noiembrie anul trecut.
În urma celui mai recent incident, Finlanda a confiscat un petrolier suspectat că și-a târât ancora peste o linie electrică submarină care leagă Finlanda și Estonia. Atunci autoritățile finlandeze au declarat că nava, Eagle S, face parte dintr-o „flotă fantomă” de petroliere care ajută Moscova să vândă petrol pe piețele mondiale, încălcând sancțiunile internaționale.
Deși Rusia a negat în tot acest timp implicarea sa în aceste incidente, declarațiile sale au fost întâmpinate cu scepticism profund de oficialii europeni, care se confruntă cu un val de atacuri hibride atribuite Moscovei.
Sursa: adevarul.ro