Conciliu ortodox istoric în Creta, dar fără participarea puternicei Biserici ruse

Conciliu ortodox istoric în Creta, dar fără participarea puternicei Biserici ruse

Prelați și episcopi ai Bisericii ortodoxe urmează să se întâlnească la sfârșitul acestei săptămâni în insula Creta (Grecia) la un mare conciliu, marcat însă de absența unor Biserici, printre care cea puternică a Rusiei, relatează miercuri AFP.

"El îi va îndemna pe toți la unitate" — mesajul evanghelic al acestui conciliu "sfânt și mare" trebuia să marcheze înțelegerea regăsită, pe fondul rivalităților politice și teritoriale, a celor 14 Biserici autocefale ce formează "comuniunea ortodoxă", cu 250 de milioane de credincioși.

Cel puțin 500 de episcopi și 250 de consilieri, fără a mai menționa observatorii, sunt așteptați din 19 până în 26 iunie la Academia Ortodoxă din Creta din nord-vestul insulei. Data nu a fost aleasă la întâmplare: duminică vor fi Rusaliile la ortodocși.

Însă adunarea nu va oferi lumii imaginea unității dorite. În jurul președintelui conciliului, patriarhul ecumenic al Constantinopolelui Bartolomeu, care exercită o conducere onorifică în lumea ortodoxă, nu vor fi câțiva patriarhi. Unul este Kirill, patriarhul "întregii Rusii", care păstorește jumătate din ortodocși.

Evenimentul era cu atât mai așteptat cu cât înalții ierarhi ortodocși nu s-au mai adunat într-un mare conciliu de la schisma din 1054 dintre Roma și Constantinopol. Ultima lor participare la un asemenea eveniment, care să abordeze probleme de doctrină și disciplină, a avut loc chiar în 787, data celui de-al șaptelea și ultim conciliu considerat ecumenic de ortodoxie, Niceea II.

Pregătită de peste 50 de ani, organizarea acestui conciliu a fost decisă la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul unei adunări a înalților prelați la Geneva. Pentru elaborarea textelor a fost aleasă regula consensului. "Pe ordinea de zi există doar șase subiecte și cel puțin jumătate par minore în ochii lumii", afirmă istoricul Antoine Arjakovskz, care apreciază comunitatea ortodoxă ca fiind "bolnavă". Documentul asupra "misiunii Bisericii ortodoxe în lumea contemporană" "nu este credibil", potrivit istoricului. "El condamnă orice război, în timp ce Biserica rusă a admis anexarea Crimeei", afirmă el.

Alte subiecte sunt ecumenismul, pe care călugării de pe Munele Athos (Grecia) îl privesc cu îngrijorare, diaspora și autonomia Bisericilor locale. Dar și postul, care nu a stârnit dezbateri, și familia, tratată "prea sumar pentru a răspunde provocărilor contemporane", spune Carol Saba, consilier al patriarhului Antiohiei.

"Se spune chiar că singurul punct real de pe agendă este fotografia de grup", susține specialistul în ortodoxie Jean-Francois Colosimo, evocând un "conciliu selfie". "Dar, în cazul în care conciliul are loc, jos pălăria în fața lui Bartolomeu: nu se poate cere mai mult unei lumi ortodoxe care iese din ruine", adaugă el, făcând aluzie la lumea slavă post-comunistă și la Orientul Mijlociu instabil.

Bisericile din Bulgaria și Georgia au anunțat că nu vor participa, criticând îndeosebi absența mai multor "teme importante", iar Serbia consideră întâlnirea din Creta o simplă reuniune de pregătire.

Biserica rusă s-a bazat pe aceste opoziții când a cerut o amânare și dând lovitura de grație: fără Moscova și patriarhul Kirill, mai puternic ca oricând după întâlnirea sa istorică cu papa Francisc din luna februarie la Havana, conciliului îi va fi greu să se numească "panortodox".

Însă Bartolomeu nu vrea să renunțe la reuniunea "sa", anunțându-și sosirea în Creta de miercuri. "Patriarhatul ecumenic poate conta pe sprijinul Bisericilor albaneză, greacă, cipriotă, din Ierusalim și Alexandria", afirmă un preot ortodox citat de AFP.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”