Computere arhaice de la bordul Voyager 1 se „bâlbâie”. Repararea sondei spațiale ar fi un miracol, susține NASA

Computere arhaice de la bordul Voyager 1 se „bâlbâie”. Repararea sondei spațiale ar fi un miracol, susține NASA

Sonda spațială a NASA suferă de luni de zile de o anomalie informatică, în ceea ce managerul de proiect descrie ca fiind "cel mai grav" incident din istoria recentă, potrivit gizmodo.com.

Randare computerizată a sondei spațiale Voyager 1 Foto Caltech / NASA / JPL

Randare computerizată a sondei spațiale Voyager 1 Foto Caltech / NASA / JPL

Voyager 1, cea mai îndepărtată sondă spațială a omenirii, are din nou o defecțiune - și inginerii întâmpină mari dificultăți în rezolvarea problemei.

Problema este legată de sistemul de date de zbor (FDS) al lui Voyager 1, în vârstă de 46 de ani, unul dintre cele trei computere de la bordul său. FDS colectează date de la instrumentele științifice ale lui Voyager și preia date despre starea sa și despre starea generală de sănătate a navei spațiale. Sistemul nu comunică în mod corespunzător cu unitatea de modulare a telemetriei, care preia de fapt datele colectate de sistem și le trimite pe Pământ.

Aceasta este doar ultima dintr-o serie de probleme de comunicație cu nava Voyager 1, care a fost lansată în 1977, la scurt timp după Voyager 2, nava geamănă. În mai 2022, sonda a început brusc să trimită date absurde poziția în spațiu și controlul atitudinii (AACS). Suzanne Dodd, manager de proiect pentru misiunile Voyager, a descris defecțiunea ca fiind "normală în acest stadiu".

S-a dovedit că datele erau transmise de un computer defect de pe nava spațială, ceea ce făcea ca acestea să fie citite ca niște aberații de către computerele de pe Pământ. Inginerii au rezolvat problema trimițând telemetria prin intermediul unuia dintre celelalte computere ale navei spațiale. În cele trei luni care au trecut de la apariția problemei și până la rezolvarea ei, Voyager 1 a parcurs 160.000.000 de kilometri.

În decembrie 2023, Voyager 1 a reînceput să trimită din nou „bolboroseli”; unitatea de modulare a telemetriei a început să emită un cod binar care părea să sugereze că era blocată. Echipa misiunii crede că problema se află cu adevărat la FDS, de unde provin de fapt datele. Echipa Voyager a încercat să rezolve problema prin repornirea FDS, dar nu a reușit. „Bolboroseala” persistă.

Ar fi cel mai mare miracol dacă am reuși să o reparăm. Cu siguranță nu am renunțat", a declarat Dodd pentru Ars Technica. "Există și alte lucruri pe care le putem încerca. Dar acesta este, de departe, cel mai grav incident de când sunt manager de proiect".

Voyager 1 se află la o distanță de peste 24,3 miliarde de kilometri și continuă să se deplaseze cu puțin peste 61 de mii de kilometri pe oră. Au trecut două luni, iar problema rămâne nerezolvată.

„Putem vorbi cu nava spațială, iar ea ne poate auzi, dar este un proces lent, având în vedere distanța incredibilă a navei spațiale față de Pământ”, a declarat pe Twitter Jet Propulsion Laboratory al NASA. Fiecare mesaj trimis către Voyager are nevoie de 22,5 ore pentru a ajunge la sondă, iar răspunsul călătorește la fel de mult.

Misiunile Voyager au o vechime de aproape 50 de ani. Ele și-au îndeplinit scopul inițial cu zeci de ani în urmă, așa că fiecare zi în care primim date de la ele este un bonus. Când cele două nave spațiale Voyager se vor stinge în cele din urmă sau vor fi abandonate în ceea ce privește colectarea de date, ele vor fi în continuare în zbor spre infinitul înstelat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...