Compușii conținuți de marijuana distrug acumulările de plăci de pe neuronii bolnavilor de Alzheimer (studiu)
Maladia Alzheimer, cea mai răspândită formă de demență, poate fi adăugată pe lista bolilor care ar putea fi tratate cu ajutorul unor compuși prezenți în canabis, conform unui nou studiu publicat de Institutul californian Salk, transmite Popular Science.
După numeroasele studii și teste de laborator care recomandă compușii din marijuana pentru tratarea durerilor cronice, a unor afecțiuni oncologice, epilepsiei și altor afecțiuni, iată că un nou studiu de laborator ajunge la concluzia că principalul compus conținut de canabis, tetrahidrocanabinolul (THC), acționează asupra acumulărilor de plăci senile, care conțin beta-amiloid, specifice maladiei Alzheimer.
În cadrul studiului au fost prelevați neuroni umani care au fost apoi menținuți în condiții de laborator și au fost alterați pentru a declanșa formarea de plăci de beta-amiloid. Apoi, după formarea plăcilor senile, neuronii au fost expuși la diferite concentrații de THC și la alți compuși specifici canabisului.
Cercetătorii americani au observat că THC-ul distruge acumulările de beta-amiloid și, mai mult decât atât, reduce și inflamația celulelor — inflamația afectează neuronii, îngreunând procesul de comunicare între aceștia.
"Deși există și alte studii care au adus dovezi că marijuana are un efect neuroprotector împotriva simptomelor maladiei Alzheimer, studiul nostru este primul care demonstrează efectul pe care îl au canabinoizii atât asupra inflamațiilor cât și asupra acumulărilor de beta-amiloid de pe celulele nervoase", a explicat Profesorul David Schubert, coordonatorul acestui studiu.
Acest studiu este important și pentru că identifică legătura puternică dintre acumulările de beta-amiloid și procesul inflamator al neuronilor, în condițiile în care ipotezele anterioare susțineau că nu neuronii sunt inflamați ci alte celule.
Cercetătorii sunt de părere că THC reușește să reducă acumulările de plăci și inflamația acționând asupra receptorilor de endocanabinoide din creier. Spre exemplu, oamenii de știință știau deja că exercițiile fizice pot activa la rândul lor acești receptori, încetinind progresia maladiei Alzheimer.
Pentru moment, oamenii de știință sunt încă la început, având nevoie de confirmările mai multor studii, inclusiv teste clinice desfășurate pe voluntari umani, până să poată recomanda THC împotriva acumulărilor de plăci de beta-amiloid asociate maladiei Alzheimer.
AGERPRES