Compoturile aduc beneficii uimitoare sănătății. Fructul popular în România, extrem de apreciat de nutriționiști

Compoturile aduc beneficii uimitoare sănătății. Fructul popular în România, extrem de apreciat de nutriționiști

Fructele conservate pot fi comparate cu fructele în starea lor naturală și nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, arată nutriționiștii britanici, explicând câteva beneficii pe care le aduce sănătății consumul de compoturi.

Compoturile reprezintă surse de fibre și îmbunătățesc tranzitul. Sursa: Freepik.com

Compoturile reprezintă surse de fibre și îmbunătățesc tranzitul. Sursa: Freepik.com

Fructele conservate sunt ieftine, hrănitoare și sănătoase, susține expertul în nutriție Emma Bardwell, citat de ziarul The Telegraph. Cei care consumă compoturi trebuie să fie atenți însă la termenul de valabilitate al acestora.

„O porție de 80 g de fructe conservate pe zi reprezintă aceeași cantitate recomandată pentru fructele proaspete, așa că nu ar trebui să fie excluse din alimentație”, spune nutriționistul Emma Bardwell.

Cum pot fi consumate compoturile

Compoturile pot fi privite ca un adaos ușor la micul dejun, o gustare sau un desert echilibrate din punct de vedere nutrițional, care oferă o doză de zahăr mult mai sănătoasă în comparație cu prăjiturile sau cu biscuiții. În plus, adoptând compoturile în dieta zilnică, putem face economii.

Expertul în nutriție oferă câteva recomandări despre cele mai sănătoase compoturi și beneficiile pe care acestea le aduc.

„Fructele conservate oferă o sursă bună de fibre, vitamine și minerale, cum ar fi potasiul”, arată Emma Bardwell.

Unele vitamine, cum este vitamina A (necesară pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar) și vitamina E (care ne susține pielea și ochii), sunt de fapt mai bine conservate atunci când fructele sunt în compot, adaugă nutriționistul.

Fructele conservate pot avea ceva mai puține fibre și mai multe calorii și zahăr în comparație cu cele proaspete. De exemplu, 100 de grame de piersici proaspete conțin de obicei 39 de calorii, 1,5 grame de fibre și 7,6 grame de zahăr, în timp ce 100 de grame de piersici conservate în suc de fructe conțin 43 de calorii, 0,8 g de fibre și 9,7 g de zahăr.

Cauza principală o reprezintă siropul din conserve, însă valoarea nutrițională a fructelor din compot poate fi crescută clătindu-le sau drenând siropul, ori alegând conserve unde fructele sunt păstrate în suc și nu în sirop.

Fructele conservate pot conține, de asemenea, mai puțină vitamina C decât cele proaspete, adaugă Bardwell. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C este degradată de temperaturile ridicate la care este expusă în timpul procesului de conservare.

Gunter Kuhnle, profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Reading, arată că vitaminele se degradează în timp și în fructele proaspete. În cele din urmă, adaugă el, fructele conservate și cele proaspete sunt în mare măsură comparabile.

Beneficii ale compoturilor de fructe

În timp ce fructele de pădure, merele și portocalele proaspete devin moi și pot mucegăi atunci când sunt lăsate într-un vas cu fructe, adesea înainte de a avea șansa de consumate, fructele din conserve pot fi păstrate pentru perioade îndelungate.

Acest lucru ar putea însemna mai puține deșeuri și economii mai mari de bani, notează publicația britanică.

„Fructele conservate sunt ușoare, rapide, convenabile, hrănitoare, prietenoase cu bugetul și economisesc risipa alimentară, deoarece tind să aibă o perioadă de valabilitate lungă. De obicei, ele sunt spălate, decojite și tocate, fiind astfel un element de bază din bucătărie care economisește timp și este util pentru persoanele cu mobilitate redusă sau pentru cei care nu au facilități de bucătărie”, spune nutriționistul Emma Bardwell. Sunt și mai ieftine decât fructele proaspete, cel puțin în Marea Britanie, adaugă aceasta.

Compot de pere. Sursa: Freepik.com

Compot de pere. Sursa: Freepik.com

Când alegeți fructe proaspete de la supermarket, ar putea trece zile, săptămâni sau chiar luni de când fructele au fost efectiv recoltate. De exemplu, merele pot fi păstrate în frigider timp de nouă luni înainte de a fi vândute în magazine. Fructele conservate, pe de altă parte, sunt culese la maturitate maximă și apoi conservate în câteva ore.

„Fructele din conserve își păstrează valoarea nutritivă și aroma, spre deosebire de fructele proaspete, care își pot pierde calitățile în timp ce stau pe rafturile magazinelor. Ele le permit consumatorilor să se bucure de fructe și în afara sezonului”, afirmă nutriționistul Emma Bardwell.

Toate fructele conservate oferă nutrienți, dar unul dintre principalele lor beneficii este faptul că adaugă fibre în dieta noastră, explică Bardwell.

„Cu toții ar trebui să consumăm 30 de grame pe zi pentru a ne îmbunătăți sănătatea intestinală, controlul zahărului din sânge și, de asemenea, gestionarea greutății”, afirmă nutriționistul.

Compotul de prune, bun pentru sistemul digestiv și bogat în fibre

Cele mai apreciate compoturi în privința conținutul populare, de la cele mai sănătoase la cele mai puțin sănătoase, în ceea ce privește conținutul de fibre.

Popular și în România, compotul de prune este cel mai apreciat dintre compoturile populare în privința conținutului de fibre, oferind 3,8 grame la o porție de 100 de grame.

De asemenea, prunele sunt bogate în fibre insolubile, care stimulează intestinul să elibereze apă și mucus, pentru a ajuta scaunul să se deplaseze prin intestin. Prunele conțin sorbitol, un laxativ natural, care poate ajuta la menținerea regulată a mișcărilor intestinale și au fost asociate cu o sănătate mai bună a oaselor, arată nutriționistul.

Compotul de piersici este bogat în fibre, având cu 1,9 grame la o porție de 100 de grame. De asemenea, piersicile conservate sunt și o sursă bună de beta-caroten, arată profesorul Kuhnle. Acesta este un pigment care conferă piersicilor culoarea portocalie, iar organismul o transformă în vitamina A. Sunt recomandate piersicile în suc, mai degrabă decât în sirop.

Perele conțin o porție decentă de fibre, de 1,4 grame la 100 de grame. Perele conservate conțin și pectină, un tip de fibre solubile, care absoarbe apa din intestinul gros, făcând scaunele mai moi.

Compoturile de fructe de tip cocktail, cele de ananas și mandarine sunt puțin bogate în fibre, dar pot fi benefice prin ajutorul dat digestiei și, în cazul mandarinelor, prin aportul de vitamina C, arată specialiștii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era un informator foarte sârguincios” / „Nu aveți idee cât e de diabolic” / Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu făcute de foști colegi de facultate

2 Pe asta cu vila de 650.000 de euro a lui Grindeanu, care miroase a Nordis, ați citit-o?

3 VIDEO Ce aveți în imagine câștigă 14.300 de euro pe lună de la statul român

4 Avangarde, sondaj ciudat aruncat pe piață... / Cine i-o fi întors cheița lui Pieleanu?

5 Priviți, așa era structurată Geția, „noua Românie” pe care Rusia o punea la cale cu trădătorii reținuți de DIICOT / Sfat al înțelepților, Consiliu al bă…