Comportamentul ciudat observat la unii rechini ar putea fi rezultatul ingerării cocainei aruncate de traficanți

Comportamentul ciudat observat la unii rechini ar putea fi rezultatul ingerării cocainei aruncate de traficanți

În ceea ce ar putea fi scenariul următorului film dezastruos cu tematică marinărească, oamenii de știință cred că rechinii înfometați s-ar putea înfrupta din drogurile aruncate în largul coastelor Floridei, relatează The Guardian .

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Cu toate acestea, deși „Cocaine Sharks” - un documentar de pe Discovery - examinează într-adevăr dacă prădătorii oceanului se înfruptă din produsele farmaceutice plutitoare aruncate peste bord de traficanții de ocazie, oamenii de știință marini care au realizat programul TV spun că scopul său este dincolo de divertismentul gratuit.

„Este un titlu atrăgător pentru a pune în lumină o problemă reală, și anume că tot ceea ce folosim, tot ceea ce fabricăm, tot ceea ce introducem în corpul nostru, ajunge în fluxurile noastre de ape reziduale și în bazinele de apă naturale, iar aceste viețuitoare acvatice de care depindem pentru a supraviețui sunt apoi expuse la asta”, a declarat Dr. Tracy Fanara, inginer de mediu din Florida și membru principal al echipei de cercetare.

„Am văzut studii cu produse farmaceutice, cocaină, metamfetamine, ketamină, toate acestea, în care peștii sunt afectați de droguri. Dacă acești baloți de cocaină sunt o sursă punctuală de poluare, este foarte plauzibil ca rechinii să fie afectați de această substanță chimică. Cocaina este atât de solubilă încât oricare dintre aceste pachete se deschide doar puțin, integritatea structurală este distrusă și drogul se află în apă”.

„Cocaine Sharks” se așteaptă să fie printre cele mai mari atracții ale Săptămânii rechinilor, popularul eveniment anual al rețelei Discovery, care prezintă speciile de rechini, de la marii albi, rechinii ciocan și rechinii tigru până la cele mai mici varietăți.

În cercetările lor, efectuate pe parcursul a șase zile pe mare în Florida Keys, lanțul de insule sensibile din punct de vedere ecologic din sudul statului, Fanara și biologul marin britanic Tom Hird au observat rechini care prezentau comportamente ciudate.

Un rechin ciocan, o specie care de obicei înoată departe de oameni, a venit direct spre scafandri, mișcându-se neregulat. De asemenea, au observat un rechin de nisip care înota în cercuri în timp ce se concentra asupra unui obiect imaginar, notează sursa citată.

Fanara a declarat că au ales Florida Keys ca fiind cea mai bună locație pentru cercetările lor, deoarece o convergență a curenților oceanici a făcut ca regiunea să fie „preponderentă" pentru pachetele plutitoare de cocaină.

Florida servește ca punct de escală pentru cantități mari de droguri care ajung în SUA din America de Sud, iar pachetele de cocaină învelite în plastic sunt adesea pierdute pe mare sau aruncate peste bord de traficanții urmăriți de forțele de ordine.

Luna trecută, Paza de Coastă a SUA a anunțat că a recuperat peste 186 de milioane de dolari în narcotice ilegale din apele din Caraibe și din sudul Floridei. Dar astfel de capturi au un impact redus asupra unei industrii care funcționează la niveluri record.

„În timp ce filmam în Keys, pachete de cocaină au ajuns la țărm, de două ori într-o săptămână, deci este o problemă foarte răspândită”, a declarat Fanara.

Cât de multă cocaină au ingerat rechinii, a spus ea, a fost imposibil de determinat pe baza unor experimente care au fost doar precursoare.

„La sfârșitul fiecărei publicații de cercetare se notează «trebuie făcute mai multe cercetări», iar aceasta este cu siguranță concluzia din acest caz”, a spus ea, menționând studii anterioare aprofundate privind căile navigabile poluate care sugerează că peștii au devenit dependenți de metamfetamină.

În lunile următoare, Fanara intenționează să colaboreze cu alți cercetători marini din Florida pentru a lua probe de sânge de la unii dintre rechini pentru a evalua nivelul de cocaină.

Ea a spus că speră că cei care vizionează „Cocaine Sharks” vor aprecia amenințarea la adresa vieții marine și a ecosistemului oceanic fragil al Pământului din cauza poluanților din apă.

„Este ca un joc de Jenga în care noi suntem în vârf”, a spus ea. „Suntem la a șasea extincție în masă și cu cât introducem mai multe substanțe chimice, cu cât introducem schimbări mai radicale, cu atât situația devine mai precară. Aceste animale dispar una câte una, iar integritatea turnului se epuizează, chiar dacă s-ar putea să nu simțim acest lucru acum. La un moment dat, turnul va cădea.”

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...