Companiile globale au început să cuantifice riscurile ce derivă din atacurile cibernetice (specialişti)

Companiile globale au început să cuantifice riscurile ce derivă din atacurile cibernetice (specialişti)

O cultură a siguranţei în mediul online este foarte importantă, ne poate ajuta să ne protejăm de atacurile cibernetice, context în care şase din zece companii globale susţin că au început să cuantifice aceste riscuri.

Aceasta este concluzia ce a rezultat din dezbaterile organizate, joi, în cadrul unuia dintre panelurile evenimentului "Lecţii învăţate de la experţi în securitate cibernetică. Perspective din România şi Statele Unite ale Americii".



Conform unui studiu prezentat de către Roxana Prisăcaru, şefa Serviciului de Tehnologie Criminalistică al PwC România, 55% dintre executivi plănuiesc să majoreze bugetele destinate securităţii cibernetice, în timp ce aproape două treimi (64%) susţin că se aşteaptă ca veniturile organizaţiilor din care fac parte să scadă.

Datele centralizate de compania de consultanţă arată că 60% dintre cei chestionaţi au demarat procesul de cuantificare a riscurilor de securitate cibernetică sau au început să implementeze la scară largă soluţii dedicate prevenirii acestui fenomen.

Pe acelaşi subiect al securităţii cibernetice, dar din punct vedere al educaţiei în acest domeniu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a apreciat că este foarte importantă dezvoltarea unei culturi a siguranţei în mediul online.

"Trebuie să legăm securitatea cibernetică de imaginea de ansamblu. Înseamnă să dezvoltăm mai întâi o cultură a siguranţei şi să înţelegem că, fiind în siguranţă, ne putem proteja nu numai pe noi înşine, ci şi pe vecinii noştri, comunităţile noastre şi ţara noastră. Educând cu acest mesaj de bază, putem conecta securitatea cibernetică personală la securitatea naţională şi siguranţa colectivă. Cu 65% din Generaţia Z care doreşte să creeze ceva care să schimbe lumea, ne prezentăm ca o generaţie care are un spirit inventiv. În plus, crescând în era reţelelor de socializare, mai mult ca oricând, folosim aceste platforme pentru a înţelege şi a empatiza cu comunităţile din întreaga lume", a afirmat Nicolae.

În acest context, a fost menţionată contribuţia AGERPRES la promovarea campaniilor de conştientizare a publicului cu privire la pericolele din spaţiul informatic.


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


"În 2016, AGERPRES a lansat secţiunea Cybersecurity, care conţine ştiri dedicate problemelor strategice ale spaţiului cibernetic şi securităţii. Pe lângă materialele jurnalistice dedicate, AGERPRES a organizat, împreună cu echipa Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, cursuri de securitate cibernetică pentru jurnalişti, atât pentru cei din AGERPRES, cât şi pentru toţi cei din mass-media naţionale şi locale. Campaniile de conştientizare a publicului cu privire la aceste pericole sunt extrem de importante şi au început să se intensifice inclusiv în România, graţie pe de o parte companiilor specializate în securitate informatică, iar pe de alta instituţiilor cu competenţe pe acest sector, cum ar fi CERT-RO", a punctat Claudia Nicolae.

De asemenea, pentru o mai bună cunoaştere a pericolelor din online, au fost aduse la cunoştinţa publicului, prin intermediul proiectului editorial "#CyberFiles", o serie de atacuri cibernetice cu impact la nivel mondial, acţiuni care au avut repercusiuni asupra unor companii mici şi mijlocii, guverne sau instituţii de interes naţional, precum şi asupra utilizatorilor casnici.

În plus, directorul general al AGERPRES a amintit de parteneriatul prin care agenţia naţională de presă susţine competiţia "Romanian Cyber Security Challenge", ce a avut prima ediţie în toamna anului trecut şi care va avea o nouă etapă şi în 2021.

Competiţia Romanian Cyber Security Challenge - RoCSC a fost organizată, în 2020, de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice - ANSSI, alături de partenerii Orange România, Bit Sentinel, CertSIGN, Cisco şi KPMG. #RoCSC20, competiţie de tip Capture The Flag (CTF) a substituit etapa finală a European Cyber Security Challenge 2020 (ECSC), amânată din cauza pandemiei, şi care urma să aibă loc pe 24 noiembrie 2020, la Viena.

La rândul său, Alexandru Bertea, expert în securitate cibernetică în cadrul Asociaţiei Române pentru Prevenirea şi Combaterera Fraudelor, a adus în discuţie modul de operare al hackerilor (MO - Modus Operandi) în mediul virtual.

"Trebuie să învăţăm împreună cum să ne ferim de atacurile cibernetice. Se întâmplă atacuri de Social Engineering, este un fapt real. După cum am observat deja în evenimente recente, au fost o mulţime de daune provocate de către atacatori, prin monetizarea atacurilor. Uneori, atacurile sunt distructive şi beneficiază de o mână de ajutor şi din partea sistemelor pe care le operăm, care sunt prea expuse. Atacatorii se asigură că acţiunile lor pot fi monetizate. În ceea ce priveşte instrumentele utilizate, acestea au generat o activitate intensă în spaţiul virtual în ultimii 5-6 ani, dar în special în ultimii doi ani. Pentru a preîntâmpina asemenea acţiuni, în primul rând trebuie să ne asigurăm că găsim calea de a înţelege tipologia MO", a spus Bertea.

Asociaţia Română pentru Asigurarea Securităţii Informaţiei (ARASEC) a organizat, joi, în sistem online, conferinţa "Lecţii învăţate de la experţi în securitate cibernetică. Perspective din România şi Statele Unite ale Americii" , în cadrul căreia s-a vorbit despre bunele practici, dar şi despre studii de caz relevante pentru domeniul securităţii cibernetice, menite să crească nivelul de cunoştinţe al utilizatorilor.

Evenimentul a beneficiat de sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România şi al Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Partener media al conferinţei a fost Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”