Compania spațială a lui Jeff Besos, contract cu NASA pentru planeta Marte

Compania spațială a lui Jeff Besos, contract cu NASA pentru planeta Marte

Blue Origin, compania spaţială a miliardarului american Jeff Bezos, a semnat joi primul său contract interplanetar cu NASA. Contractul vizează lansarea anul viitor a unei misiuni de studiere a câmpului magnetic al planetei Marte.

Planeta Marte Foto: Shutterstock

Planeta Marte Foto: Shutterstock

Contractul prevede că lansatorul greu New Glenn, dezvoltat recent de Blue Origin, urmează să fie utilizat în cadrul misiunii Escapade, concepută în colaborare cu NASA, la sfârşitul anului 2024 de la Cape Canaveral Space Force Station din Florida.

Racheta lansatoare va transporta două vehicule identice Escapade, acronim pentru Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers, într-o călătorie spaţială de 11 luni până pe orbita planetei Marte, unde dispozitivele instalate la bordul lor vor capta date ştiinţifice despre magnetosfera "Planetei Roşii" şi interacţiunile sale cu radiaţia solară.

Lansatorul New Glenn, a cărui primă treaptă reutilizabilă a fost concepută pentru a zbura în cel puţin 25 de misiuni, a fost denumit astfel după astronautul de la NASA John Glenn, care a devenit primul american ajuns pe orbita Pământului în anul 1962.

Blue Origin a participat în trecut şi la alte misiuni în colaborare cu NASA, realizate însă cu ajutorul rachetei sale mai mici New Shepard, un vehicul suborbital, care poate să transporte dispozitive ştiinţifice în cadrul unor călătorii scurte, în condiţii de microgravitaţie, până la limita spaţiului şi înapoi.

Însă Escapade oferă companiei Blue Origin o altă linie de business în calitatea sa de client guvernamental de mare valoare, într-o perioadă în care compania lui Jeff Bezos începe să concureze cu SpaceX, United Launch Alliance şi alţi jucători majori de pe piaţa lansărilor spre orbite joase ale Pământului şi dincolo de ele.

Blue Origin, companie cunoscută pentru afacerile sale din domeniul turismului spaţial, propuse unor clienţi bogaţi şi unor celebrităţi, este una dintre cele 13 firme pe care NASA le-a selectat anul trecut pentru programul său intitulat Venture-class Acquisition of Dedicated and Rideshare Missions (VADR).

Programul VADR are în principal scopul de a stimula dezvoltarea privată a unor lansatoare spaţiale prin alocarea unor misiuni ştiinţifice low-cost ale NASA către noi producători de rachete cu un istoric deocamdată nedovedit şi cu riscuri mai mari de eşec.

Procedând astfel, NASA îşi asumă un risc mai mare prin folosirea serviciilor unor rachete promiţătoare, cu care clienţii comerciali ar putea să nu îşi dorească să zboare într-o etapă iniţială.NASA a anunţat că preţul posibil maximal pentru o lansare realizată în cadrul programului VADR este de 300 de milioane de dolari.

Agenţia spaţială americană a refuzat să dezvăluie valoarea contractului semnat pentru misiunea Escapade, spunând că această informaţie este confidenţială. Compania Blue Origin a refuzat la rândul ei să discute despre detaliile financiare ale contractului.

Deşi misiunea Escapade vizează primul zbor al NASA cu racheta New Glenn, acest lansator a fost deja selectat pentru a transporta încărcături pe orbita terestră pentru trei lideri de pe piaţa operatorilor de sateliţi, Eutelsat, JSAT şi Telesat, a anunţat compania Blue Origin .

Compania americană a mai dezvăluit că Project Kuiper, proiectul unei constelaţii de sateliţi dezvoltaţi de Amazon, a ales racheta New Glenn pentru a realiza 12 lansări spaţiale pe parcursul unui interval de cinci ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”