Compania britanică OneWeb suspendă lansările de pe cosmodromul Baikonur
Compania britanică OneWeb specializată în sateliţi de telecomunicaţii a declarat joi că suspendă toate lansările de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan administrat de Rusia după ce agenţia spaţială rusă a cerut garanţii că nava sa spaţială nu va fi utilizată în scopuri militare, informează Reuters.
Guvernul britanic, care deţine o participaţie în OneWeb, a declarat că susţine această decizie.
"În lumina invaziei ilegale şi neprovocate de către Rusia a Ucrainei, ne revizuim participarea la toate proiectele viitoare ce implică colaborarea Rusiei", a spus guvernul.
O rachetă Soiuz cu 36 de sateliţi OneWeb la bord urma să fie lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Agenţia spaţială rusă Roscosmos a cerut garanţii că nava spaţială nu va utilizată în scopuri militare.
Moscova a cerut "garanţii juridice constrângătoare pentru ca OneWeb să nu folosească aceşti sateliţi în scopuri militare şi să nu propună serviciile sale unor structuri militare".
Roscosmos le-a solicitat autorităţilor de la Londra să răspundă acestui ultimatum înainte de ora 18:30 GMT a zilei de 4 martie, în mod contrar "racheta va fi retrasă de pe rampa de lansare", însă a dat asigurări că un eventual refuz al guvernului britanic nu va avea "consecinţe economice importante" pentru sectorul spaţial al Rusiei.
OneWeb, care va oferi internet în bandă largă printr-o constelaţie de 650 de sateliţi, a fost salvată de la faliment de Marea Britanie şi Bharti Global în 2020. În acest proiect au investit de asemenea Eutelsat şi SoftBank.
Săptămâna trecută, Rusia şi-a suspendat lansările de la baza spaţială Kourou din Guyana Franceză şi şi-a rechemat personalul tehnic din acea bază, ca reacţie la sancţiunile europene împotriva Moscovei.
Miliardarul Elon Musk, director executiv al SpaceX, a donat terminale de internet prin satelit din reţeaua Starlink către Ucraina unde conexiunile la internet au fost întrerupte din cauza invaziei ruse, notează Reuters. Starlink, ca şi OneWeb, foloseşte sateliţi amplasaţi pe orbita joasă a Pământului pentru a oferi acces la internet. AGERPRES