Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, acuzată de DEFRIȘĂRI ILEGALE în România
Procesatorul de lemn austriac Holzindustrie Schweighofer, care aprovizioneaza magazine de bricolaj din intreaga Europa, este acuzat de organizatia non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) ca a efectuat defrisari ilegale in Romania, scrie The Guardian. ONG-ul sustine ca are inregistrari audio cu reprezentanti ai Holzindustrie Schweighofer oferindu-se sa cumpere lemn taiat ilegal si inregistrari video cu busteni nemarcati adusi in depozitele companiei din Romania.
Schweighofer este cel mai mare procesator de lemn din Romania, prelucrand in jur de 40% din productia anuala a tari.
The Guardian noteaza ca Romania a pierdut 280.000 de hectare de padure in ultimul deceniu, cea mai mare parte ca urmare a defrisarilor ilegale.
EIA estimeaza, citand date furnizate de guvernul roman si de ONG-urile locale, ca circa jumatate din taierile de lemn din Romania se fac ilegal si ca in majoritatea cazurilor de taieri ilegale pe care le-a descoperit, lemnul a ajuns in lantul de aprovizionare al Schweighofer.
Schweighofer a declarat pentru The Guardian ca reprezentantii sai nu au spus niciodata ca accepta lemn ilegal si a negat ca busteni nemarcati au intrat in punctele sale de colectare sau in gaterele sale.
Schweighofer a mai afirmat ca sustine practicile de recoltare durabila a lemnului si ca padurile sale sunt certificate de catre Forest Stewardship Council (Consiliul pentru Ingrijirea Padurilor), organism independent, si Programme for the Enforcement of Forest Certification (Programul pentru Impunerea Certificarii Padurilor).
In cadrul mai multor intalniri sub acoperire, emailuri si conversatii telefonice cu reprezentantii companiei, investigatorii EIA s-au dat drept investitori straini care ar fi dispusi sa taie mai multi copaci decat le permite autorizatia si au intrebat daca firma austriaca ar cumpara astfeld e lemn. ONG-ul sustine ca in mai multe instante un manager Schweighofer a raspunsa "da" la propunere. Intalnirile au fost inregistrate audio si video.
Inregistrari fiscale din Romania obtinute de ONG arata ca lemnul cumparat de Schweighofer in 2014 provine de la cel putin 1.000 de furnizori diferiti, numar atat de mare incat, sustine EIA, ar fi necesare "eforturile extreme" pentru a exclude cheresteaua din surse ilegale. Compania are trei fabricile de cherestea si doua fabrici in Romania.
Schweighofer este in Romania din 2002. Recent, organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii un film in care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie. In schimb, compania austriaca respinge acuzatiile.
Corpul de control al primului ministru a anuntat, in data de 10 mai, ca a constatat in cursul verificarilor facute o serie de nereguli la Directia Silvica Maramures in care este implicata si firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL. Potrivit documentului referitor la exploatarea fondului forestier administrat de stat, timp de patru ani societatea austriaca a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masa lemnoasa pe picior, fata de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia sa-l exploateze conform contractului de vanzare-cumparare, ceea ce a avut drept consecinta diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totala de 2.152.590 lei.
Premierul Victor Ponta declara, la jumatatea saptamanii trecute, ca mai multi politicieni liberali au avut intalniri in "calitate oficiala si privata" cu reprezentantii firmei austriece de prelucrare a lemnului Schweighofer si ca au dezinformat Administratia Prezidentiala pe tema Codului Silvic.
In replica, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca a luat act de declaratiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influente la nivelul Administratiei Prezidentiale pe Codul Silvic si a calificat aceste afirmatii drept surprinzatoare si false. Seful statului a anuntat ca a cerut directorului SRI, Eduard Hellvig, sa cerceteze cu maxima seriozitate afirmatiile prim-ministrului si a precizat ca, daca acestea nu se confirma, premierul va raspunde pentru acuzatiile aduse.