Comoara războinicului trac descoperită de arheologii bulgari. În mormântul unui călăreț sud-dunărean au fost găsite artefacte unicat

Comoara războinicului trac descoperită de arheologii bulgari. În mormântul unui călăreț sud-dunărean au fost găsite artefacte unicat

Mormântul unui călăreț trac a fost descoperit în Bulgaria. Specialiștii au găsit în mormântul războinicului numeroase artefacte valoroase. Printre acestea și obiecte unicat la nivel european, inclusiv frumoase bijuterii din aur.

Bijuterii din aur descoperite în mormântul călărețului trac FOTO Topolovgrad Municipality

Bijuterii din aur descoperite în mormântul călărețului trac FOTO Topolovgrad Municipality

La sfârșitul lunii august, arheologii bulgari coordonați de specialistul Daniela Agre, au reluat săpăturile de la marginea satului Kapitan Petko Voyvoda, din apropierea orașului Topolovograd. Săpăturile au început anul trecut, într-o zonă dominată de un sit tracic din epoca romană, secolul I d Hr. După numai două zile de cercetări, specialiștii bulgari au găsit o adevărată comoară, în primul rând arheologică. Este vorba despre mormântul unui călăreț trac, de origine nobilă, cu artefacte unicat la nivel european, de mare valoare.

Ultimul drum al călărețului trac cu bijuterii de aur și arme

Pe lângă osemintele războinicului trac , a fost descoperit și scheletul unui cal, dar și o mulțime de artefacte valoroase. Printre acestea se aflau și bijuterii de aur, spendid lucrate precum un colier, o diademă, un inel și chiar un pumnal cu mânerul decorat cu aur și pietre prețioase. Pe lângă aceste obiecte de podoabă, a fost găsit și echipamentul militar al războinicului. Este vorba despre o platoșă și numeroase arme. Platoșa dar și o parte a bijuteriilor sunt considerate descoperiri unicat, care nu au mai fost întânite de arheologi în sit-urile tracice din Europa.

”În mormânt se află echipamentul complet al unui războinic. Foarte interesant este modelul platoșei, foarte rar în epoca romană. Deasemenea un cuțit de vânătoare neobișnuit, cu un mâner decorat cu pietre prețioase și motive care nu au mai fost întânlite în Tracia, dar și un colier de aur, descoperire unică în țara noastră până în prezent”, a precizat Daniela Agre pentru arkeonews.net. Scheletul de cal, din mormânt indică faptul că acest războinic trac a fost cavalerist. Cel mai probabil a luptat în armata romană, în trupele auxiliare sau de numeri. Având în vedere inventarul foarte bogat și prețios, specialiștii bulgari cred că acesta provenea dintr-o familie bogată, nobilă.

Războinicii traci, o forță formidabilă a lumii antice

Tracii erau popoare indo-europene care au ocupat un areal întins în sud-estul Europei, cuprinzând și teritoriul de astăzi al României. Tracii au fost atestați documentar pentru prima dată acum 4000 de ani, fiind menționați în Iliada. Acum 2500 de ani, Herodot scria despre neamurile tracilor afirmând că ”neamul tracilor este cel mai numeros din lume, după cel al inzilor”. Tracii erau împărțiți, se spune, în peste 100 de triburi și erau un popor deosebit de războinic. Unii autori antici spun că disprețuiau munca și că trăiau doar din pradă de război sau din activitatea de mercenari. „În ochii lor, trândăvia trece drept cea mai mare cinste. A munci pământul este lucrul cel mai de ruşine, iar când trăieşti de pe urma războiului şi a prădăciunilor, spun ei, faci un lucru cât se poate de bun”, scria Herodot. Era de altfel, apreciați ca buni războinici, de popoarele vecine. Elita războinică a tracilor a strâns averi impresionate din mercenariat sau pradă, fiind cunoscuți ca adevărați „prinți ai aurului”. Mai ales triburile tracilor nordici, geții.

Bogăția elitelor tracice este dovedită de impresionantele lor morminte, precum cel de la Sveștari. Tracii au fost puternic influențați, mai ales elitele, de cultura elenistică. Sunt specialiști care spun că de fapt, zeul Dyonisos, al vinului la greci, este de inspirație tracică, având în vedere apetența și cultura acestor războinici pentru vin. Autorii antici spun că-și acopereau corpul cu tatuaje și ardeau soțiile celor morți, pe același rug cu defunctul.

„Când unul dintre ei a murit, se iscă între femeile mortului mari neînţelegeri, iar prietenii îşi dau osteneala şi arată o nespusă râvnă să afle pe care dintre neveste a iubit-o mai mult cel decedat. Femeia socotită să primească cinstirea este lăudată de bărbaţi şi de femei. Apoi este înjunghiată de ruda ei cea mai apropiată. Şi după aceea trupul acesteia este înmormântat împreună cu cel al bărbatului ei.”, scria Herodot. Tracii apreciau atât rolul infanteriei ușoare, de hărțuire a inamicului dar și rolul cavaleriei, drept dovadă simbolurile numeroase ale cavalerilor traci. Forța războinică a acestor neamuri a fost apreciată și în armata romană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi dezvăluiri despre Geoană / Rusia

2 „Șeful unității anti Israel de la Teheran s-a dovedit agent Mossad”

3 Voi ați citit povestea asta?

4 Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a scăpat de executarea pedepsei de 4 ani de pușcărie și acum cere despăgubiri!

5 VIDEO Explozie misterioasă în largul Mării Negre. Sfera de foc s-a văzut tocmai din stațiunea Olimp