Comisionul din şpagă, noua găselniță descoperită de procurori

Comisionul din şpagă, noua găselniță descoperită de procurori

Procurorii anticorupţie au folosit un investigator sub acoperire pentru a-i prinde pe angajaţii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime, în frunte cu directorul general, care puseseră pe picioare o adevărată ”afacere” cu şpăgi pentru angajarea pe diverse posturi, relatează Adevărul .

Curtea de Galaţi a decis pe 17 septembrie ca procesul în care a fost inculpat Luigi Marius Ciubrei, fostul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, să fie rejudecat.

Ciubrei fusese condamnat iniţial de Tribunalul Galaţi la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Constantin Tarău, un complice al acestuia, a primit patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită.

Daniela Mariana Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu, cei care au oferit mita, au fost condamnaţi la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Un alt inculpat din dosar, Sandu Cotav, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.

Pentru a-i prinde pe protagoniştii acestei afaceri oneroase de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, procurorii anticorupţie au folosit un investigator sub acoperire, care s-a oferit să dea mită pentru a fi angajat.

După finalizarea procesului, instanţa a dispus anularea actelor de angajare ale investigatorului sub acoperire.

”În temeiul disp. art. 549 ind. 1 C.p.p. dispune desfiinţarea următoarelor actelor întocmite pentru angajarea investigatorului sub acoperire Sima Cosmin Teodor: aviz psihologic seria GL nr. 547/000689 din 19.02.2018, aviz medical seria GL nr. 447/6438 din 19.02.2018, fişa de aptitudine nr. 640/19.02.2018 şi documentul de atestare seria F001745 eliberat de ANR Galaţi, carnetul de serviciu seria 12405, nr. 12409 GL eliberat de ANR Galaţi, acte aflate în custodia DGA – Serviciul Operaţiuni Speciale”, au hotărât judecătorii Tribunalului Galaţi.

Prinşi în flagrant

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada iunie 2017 – 17 aprilie 2018, Luigi Marius Ciubrei, prin intermediul lui Constantin Tarău, a pretins şi primit de la cinci persoane (printre care şi Mariana Daniela Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu) suma totală de 2.700 de euro, în scopul angajării unora dintre acestea la compania pe care o conducea pe posturile de „marinar” şi „mecanic”.

De la Daniela Mariana Sărluceanu şi Mădălin Mihai Sărluceanu, directorul C.N.A.P.D.M. SA, a primit suma de 1.000 de euro, pentru a-l angaja pe acesta din urmă pe postul de „marinar”. În realitate, sumele de bani plătite efectiv de persoanele interesate au fost mult mai mari, Constantin Tarău şi alte persoane oprindu-şi un „comision” cuprins între 100 şi 600 de euro.

În această manieră, Constantin Tarău şi-a însuşit suma totală de 1.500 euro, susţin procurorii anticorupţie. Ultima „plată”, în valoare de 500 euro, s-a realizat în aceeaşi manieră pe 17 aprilie 2018, când cei doi au fost surprinşi în flagrant de anchetatori.

Şi în arest, şi la muncă

Luigi Marius Ciubrei a fost şi protagonistul unei decizii ciudate luate de judecători în cursul procesului. Tribunalul Galaţi a hotărât, pe 11 iulie 2018, ca directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) SA la acea vreme să fie menţinut în arest la domiciliu, dar să poată merge şi la muncă.

”Admite cererea formulată de inculpatul Ciubrei Luigi Marius, în sensul că permite acestuia să părăsească imobilul în care locuieşte şi execută măsura arestului astfel: - de luni-joi în intervalul orar 08.00 - 16.00, vineri în intervalul orar 08.00 - 14.00 pentru a se putea prezenta la locul de muncă - C.N. Administraţia Porturilor Dunării Maritime S.A. Galaţi”, au precizat judecătorii în încheierea de şedinţă. Aceeaşi măsură preventivă s-a luat atunci şi faţă de Constantin Tarău (marinar în cadrul aceleaşi companii naţionale).

Sechestru pe bunuri

Judecătorii au menţinut şi sechestrul iunstituit iniţial de procurorii anticorupţie asupra bunurilor lui Luigi Marius Ciubrei şi Constantin Tarău pentru recuperarea banilor primiţi de cei doi drept mită.

”Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituită prin ordonanţa 132/P/2017 a Parchetului de pe lângă I.C.C.J.-D.N.A., definitivată prin Decizia 91/2020 pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, asupra bunurilor inculpatului Ciubrei Luigi Marius până la concurenţa sumei de 1.900 de euro şi asupra bunurilor inculpatului Tarău Constantin până la concurenţa sumei de 900 de euro. În conformitate cu disp. art. 289 al. 3 C.p. ?i art. 112 al. 1 lit. a C.p. dispune confiscarea următoarelor sume: - de la inculpatul Ciubrei Luigi Marius a sumei de 2.200 de euro, din care 1.900 de euro corelativă sechestrului asigurator mai sus menţionat şi 300 euro – sumă indisponibilizată şi depusă la Unicredit Bank cu dovada nr. 2055A0002 - de la inculpatul Tarău Constantin a sumei de 900 de euro corelativă sechestrului asigurator”, a stabilit instanţa.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!