Comisia parlamentară SRI, în control la DRI Muntenia. Discuții privind principalele riscuri de securitate

Comisia parlamentară SRI, în control la DRI Muntenia. Discuții privind principalele riscuri de securitate

Comisia parlamentară SRI a fost în control la sediul Direcţiei Regionale de Informaţii (DRI) Muntenia din Ploieşti, discuţiile vizând principalele riscuri de securitate gestionate de această unitate, în special pe dimensiunea economică, dar şi organizarea, funcţionarea şi activitatea Direcţiei cu competenţe în judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa şi Teleorman.

Comisia SRI a fost în control la sediul DRI Muntenia din Ploiești FOTO Arhivă

Comisia SRI a fost în control la sediul DRI Muntenia din Ploiești FOTO Arhivă

Potrivit unui comunicat al Comisiei transmis, miercuri, AGERPRES, DRI Muntenia este una din unităţile regionale reprezentative ale SRI, având în responsabilitate problematica de securitate naţională specifică unei zone puternic industrializate, cu un aport important în economia naţională, relatează Agerpres .

„În Regiunea Muntenia se regăsesc aproape toate ramurile industriei, fiind concentrate domenii cruciale pentru securitatea energetică a României, incluzând operatorul unic de transport ţiţei, trei rafinării active, un operator naţional de înmagazinare de gaze naturale şi unităţi de producere a energiei electrice, cu un aport important la nivel naţional, inclusiv cu rol de echilibrare a sistemului energetic. De asemenea, în regiune funcţionează o treime din totalul unităţilor de producţie specială (filiale ROMARM), o concentrare pe segmentul industriei auto (aici se află cea mai mare fabrică de autovehicule din sud-estul Europei), obiectivul de interes strategic Barajul Vidraru din judeţul Argeş, precum şi alte domenii economice cu pondere relevantă la nivel naţional (producţie agricolă, silvicultură, turism etc.)", se arată în comunicat.

Comisia a fost informată că la nivelul DRI Muntenia au fost relevate riscuri la adresa unor obiective de interes strategic pentru ţara noastră, fiind întreprinse măsuri în plan preventiv, nu doar pe componenta de securitate economică, ci şi pe toate celelalte domenii din responsabilitatea Serviciului: cyber, contraspionaj, ameninţări transfrontaliere şi apărarea Constituţiei.

Deputatul PNL Alexandru Muraru a cerut clarificări cu privire la acţiunea de ridicare a unui monument pentru foştii lucrători din Securitate, precizând că "SRI trebuie să dezaprobe constant, prin neparticipare şi delimitare fermă, astfel de iniţiative care ultragiază memoria victimelor regimului comunist". Conducerea DRI Muntenia a furnizat Comisiei elemente de natură să clarifice aspectele care au condus la afectarea imaginii Serviciului, în legătură cu acel eveniment, se precizează în comunicat.

„Am constatat că în gestionarea riscurilor şi ameninţărilor de securitate s-a avut în vedere, în mod special, furnizarea către beneficiarii legali din plan central şi local, în flux continuu, a informaţiilor relevante. De asemenea, s-a asigurat o foarte bună cooperare inter-instituţională cu structuri din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Am remarcat în cadrul unităţii Muntenia o abordare matură, realistă, bazată pe asigurarea cunoaşterii în plan preventiv, în raport cu priorităţile ce revin unităţii conform competenţelor şi specificului regional", principalele riscuri de securitate gestionate de această unitate, în special pe dimensiunea economică", a afirmat preşedintele Comisiei, senatorul Cristian Chirteş, citat în comunicat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”