Comisia Europeană: Nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe PNRR. Reforma pensiilor, cuprinsă în cea de-a treia cerere
Reprezentanța Comisiei Europene în România a venit cu clarificări referitoare la cea de-a doua cerere de plată PNRR și pensiile speciale, precizând că nu a fost amânată încasarea celei de-a doua tranșe a PNRR.
„Nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe PNRR - cererea de plată numărul doi este încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene. În plus, reforma pensiilor speciale (jalon 215) NU este cuprinsă in cea de-a doua cerere de plata ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plata”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanța Comisiei Europene în România.
Potrivit acesteia, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie să îndeplinească „satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan”.
„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii , reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Pentru toate țintele și jaloanele incluse in PNRR există un dialog constant între autoritățile române și Comisia Europeana însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autoritățile transmit o cerere de plată”, se arată în comunicat.
Marcel Ciolacu a declarat la începutul săptămânii că ministrul Muncii a informat conducerea PSD cu privire la faptul că urmează să vină un raport al Băncii privind pensiile speciale și a adăugat că așteaptă o informare din partea Guvernului referitor la acest proiect de lege, fiind asumat de către Executiv.
„Cred că cel mai corect, în acest moment, este să vedem aceste rapoarte, dacă trebuiesc făcute modificări la legea deja trecută prin Guvern sau nu. Aştept din partea Guvernului să ni se facă o informare, ca şi preşedinte al Camerei, după ce aceste rapoarte vin la Guvern”, a declarat președintele PSD.
Boloș: Reforma pensiilor speciale, aferentă celei de-a treia cereri de plată
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat, într-o intervenție la Digi24, că termenul celei de-a doua cerere de plată depusă de Guvern pentru banii din PNRR a expirat astăzi. Boloș a adăugat că, de comun acord cu Comisia Europeană, acest termen poate fi prelungit până la 30 de zile.
„Termenul de 60 de zile care e prevăzut de regulament expiră pe 15 februarie, dar de comun acord cu Comisia Europeană putem, dacă mai sunt informații și documente de solicitat, să prelungim acest termen, așa cum am făcut și la cererea de plată numărul 1. Depinde cât de mult durează până când Comisia consideră că am furnizat toate informațiile și documentele necesare. Poate să dureze încă 30 de zile”, a afirmat acesta la Digi24.
Potrivit ministrului, în acest moment România transmite informații și documente despre jaloanele și țintele aferente din PNRR.
”Cererea de plată numărul 2 face obiectul validării jaloanelor și țintelor cu Comisia Europeană. Noi suntem în perioada în care transmitem informații aferente acestor jaloane și ținte, transmitem documente suplimentare pe care le solicită Comisia”, a precizat acesta.
Marcel Boloș a menționat că jaloanele sensibile rămân în continuare cele referitoare la „avertizorii de integritate, jalonul care privește decarbonizarea și cadrul legal pentru decarbonizare și avem și componenta de energie cu apelurile pe hidrogen pe cogenerare”.
Potrivit ministrului, reforma pensiilor speciale este aferentă celei de-a treia cereri de plată din PNRR, iar aceasta urmează să fie analizată și validată în momentul în care va fi depusă cererea de plată.
„Reforma pensiilor speciale e aferentă cererii de plată numărul 3. Urmează să fie analizată și validată atunci când depunem cererea de plată numărul 3. Deocamdată, procesul este de aprobare în Parlamentul României. Comisia Europeană formulează observațiile în fază prealabilă de analiză a acestui jalon și mai durează până când se ajunge la o formă matură care să satisfacă observațiile pe care le face Comisia”, a declarat Marcel Boloș, într-o intervenție la Digi24.
Sursa: adevarul.ro