Comisia Europeană intenţionează să relaxeze legile privind alimentele modificate genetic
Multe alimente modificate genetic ar putea ajunge în cele din urmă neetichetate pe rafturile supermarketurilor europene, potrivit unei propuneri legislative a Comisiei Europene, relatează vineri dpa, citată de Agerpres.
Modificare genetică. FOTO Shutterstock
Agenţia germană de presă a consultat draftul propunerii legislative a Comisiei, propunere care încă nu a fost încă publicată.
Anumite plante modificate genetic ar putea fi scutite de la regulile stricte ale UE privind ingineria genetică, potrivit propunerii legislative.
Propunerea urmează să fie prezentată oficial în luna iulie, notează dpa.
Schimbările planificate ale reglementărilor înseamnă că procese precum editarea genetică CRISPR/Cas9 nu vor face obiectul regulilor privind ingineria genetică dacă varietăţile rezultate este posibil să fi fost create şi prin procese precum hibridizarea sau selecţia naturală.
Plante cultivate prin noi tehnici genomice
Prin editarea genetică CRISPR/Cas9, geneticienii pot să efectueze schimbări precise în lanţurile lungi de ADN, pentru a face plantele mai rezistente la secetă şi dăunători.
Astfel de modificări ar intra, potrivit planurilor, în aşa-numita categorie a plantelor cultivate prin noi tehnici genomice (NGT).
Potrivit reglementărilor plănuite, regulile stricte privind ingineria genetică pentru agricultura organică vor continua să se aplice, notează dpa.
Sursa: adevarul.ro