Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 3,5% din PIB și o creștere economică de 3,3%. „Narcomanii” de la București văd un deficit de 2,76% și creștere de 5,5%

Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 3,5% din PIB și o creștere economică de 3,3%. „Narcomanii” de la București văd un deficit de 2,76% și creștere de 5,5%

Comisia Europeană estimează un deficit bugetar de 3,5% din PIB și o creștere economică de 3,3%. „Narcomanii” de la București văd un deficit de 2,76% și creștere de 5,5%.

Creșterea economică reală este estimată la 3,3% pentru 2019 și 3,1% pentru 2020, se arată într-un raport al Comisiei Europene publicat marți, dar atrage atenția că incertitudinea și impredictibilitatea politicilor publice pot avea un efecte negative asupra consumului și investițiilor, împiedicând creșterea economică.

Deficitul comercial a fost estimat în creștere la 8% din PIB, comparativ cu 7,3% în 2018, datoria publică - creștere de la 35% din PIB la 36% din PIB, în 2019, o inflație de 3,6% în acest an și de 3% în 2020.

Potrivit documentului, creșterea salariilor se va tempera pe orizontul prognozei, pe măsură ce economia se va răci, dar ar trebui să rămână destul de puternică, din cauza condițiilor strânse ale pieței muncii și a evoluției salariilor publice.

„Deficitul bugetar este estimat să crească la 3,5% din PIB în 2019. Cheltuielile cu salariile din sectorul public vor reprezenta principalul motiv pentru creșterea cheltuielilor. Cheltuielile cu pensiile, de asemenea, vor crește având în vedere că punctul de pensie se va majora cu 15% în septembrie 2019. Investițiile publice se preconizează că se vor aprecia. În ceea ce privește veniturile, contribuțiile sociale vor crește datorită creșterii salariale robuste”, menționează sursa citată.

O creștere susținută a costului unitar al forței de muncă datorată creșterii salariale peste productivitate ar putea să reducă exporturile. Incertitudinea și impredictibilitatea politicilor publice pot avea un efecte negative asupra consumului și investițiilor, împiedicând creșterea economică.

- Creșterea ridicată a inflației în primul trimestru al anului 2019 ar putea indica niveluri mai mari ale prețurilor față de cele inițiale”, se mai spune în document.

- În 2020 deficitul bugetar este preconizat a ajunge la 4,7% din PIB, în special din cauza deteriorării cheltuielilor cu pensiile, având în vedere creșterea punctului de pensie.

- Datoria publică ca procent din PIB este de așteptat să crească de la 35%, cât era la finalul anului 2018, la 38,4% în 2020.

În ceea ce privește Comisia Națională de Strategie și Prognoză, instituție aflată în subordinea Guvernului, aceasta vede pentru acest an o creștere economică de 5,5% și o inflație de 3,2%, reiese din ultimul document publicat luni. Conform bugetului pe 2019, România estimează un deficit bugetar de 2,76% din PIB.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”