Comisia Europeană deschide oficial o anchetă împotriva TikTok privind riscurile electorale
Comisia Europeană a deschis marți, 17 decembrie, o anchetă oficială pentru a analiza presupusa încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația TikTok de a evalua și atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor.
FOTO Pixabay
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de interferență străină. Ori de câte ori bănuim o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini s-au amestecat în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum amănunțit dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale nereușind să abordeze astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a transmis șefa CE, Ursula von der Leyen.
Procedura se va concentra pe managementul riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legat de sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea coordonată neautentică sau exploatarea automată a serviciului, dar și de politicile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit.
În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia le va investiga este dacă TikTok a atenuat cu sârguință riscurile prezentate de aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale.
În cazul în care suspiciunile se vor dovedi corecte, ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatul (1), articolului 34 alineatul (2) și articolului 35 alineatul (1) din DSA (Legea privind serviciile digitale).
Alegerile din România, în analiză
Decizia de deschidere a investigației ia în considerare informațiile primite în rapoartele de informații desecretizate ale autorităților române . Comisia va continua să strângă probe, având posibilitatea să ia măsuri suplimentare.
Pe 5 decembrie Comisia Europeană a emis un ordin de „înghețare” a datelor TikTok, urmând să analizeze probele legate de alegerile din România. Ordinul a obligat TikTok să înghețe și să păstreze documentele și informațiile interne în perioada 24 noiembrie 2024-31 martie 2025. Astfel, Comisia Europeană poate cere informații suplimentare din perioada cuprinsă.
Perioada începe odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale din România, organizat pe 24 decembrie, și cuprinde alegerile anticipate din Germania care urmează să aibă loc anul viitor.
Sursa: adevarul.ro