Comisia Europeană dă undă verde unui antibiotic care anihilează superbacteriile

Comisia Europeană dă undă verde unui antibiotic care anihilează superbacteriile

Comisia Europeană a autorizat un nou antibiotic, conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății cu care se confruntă în prezent UE.

Comisia Europeană a aprobat un antibiotic care luptă cu superbacteriile - Foto Shutterstock

Comisia Europeană a aprobat un antibiotic care luptă cu superbacteriile - Foto Shutterstock

Emblaveo, medicamentul aprobat de Comisia Europeană, este dezvoltat de Pfizer . Acesta vine în ajutorul tratării infecțiilor severe intraabdominale, ale tractului urinar și a pneumoniilor spitalicești, luptând eficient împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.

"Acest medicament nou aprobat va umple o lacună importantă în cazul în care, în prezent, există un număr foarte limitat de opțiuni de tratament", precizează Comisia într-un comunicat de presă citat de Euronews.

Aprobarea vine la o lună după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a emis un aviz pozitiv și a recomandat introducerea sa pe piață. Antibioticul a fost supus evaluării rapide de către EMA, pentru "beneficiile sale majore pentru sănătatea publică".

Emblaveo este indicat pentru tratamentul infecțiilor cauzate de bacterii Gram-negative care au devenit rezistente la numeroase antibiotice disponibile.

Pandemia tăcută

Rezistența antimicrobiană este adesea descrisă drept "pandemie tăcută". Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aceasta provoacă aproximativ 4,9 milioane de decese anual la nivel global. În Uniunea Europeană, rezistența antimicrobiană duce la 35.000 de decese în fiecare an.

Abuzul și utilizarea excesivă a antibioticelor în ultimii ani au condus la dezvoltarea unor microorganisme rezistente, cunoscute ca "superbacterii", care nu mai sunt sensibile la tratamentele antimicrobiene obișnuite. Astfel, se reduce eficacitatea medicamentelor și crește persistența infecțiilor, sporind riscul de răspândire și de infecții incurabile.

Lupta împotriva rezistenței antimicrobiene

În 2023, Consiliul European a emis recomandări pentru intensificarea luptei UE împotriva rezistenței antimicrobiene, având în vedere legătura dintre sănătatea umană, animală și mediu în strategia "O singură sănătate". Obiectivul principal este reducerea consumului uman de antibiotice cu 20% până în 2030.

Măsurile propuse includ îmbunătățirea supravegherii în spitale și unități de îngrijire pe termen lung, consolidarea prevenirii și controlului infecțiilor. În plus, Comisia Europeană a propus un sistem de vouchere de exclusivitate a datelor transferabile pentru a stimula dezvoltarea de noi antibiotice. Practic, voucherul ar acorda dezvoltatorilor un an suplimentar de protecție a datelor de reglementare, pe care aceștia îl pot utiliza pentru unul dintre produsele lor sau îl pot vinde unui alt titular de autorizație de introducere pe piață.

Până în 2050, rezistența la antibiotice ar putea duce la 10 milioane de decese anual, potrivit CNN. Infecțiile cu superbacterii, rezistente la antibiotice, devin tot mai frecvente și mai periculoase. Un remediu promițător este folosirea bacteriofagilor, virusuri naturale care pot ataca și distruge bacteriile rezistente la antibiotice. Acești "prădători" microscopici au salvat viețile multor pacienți și sunt văzuți ca o soluție potențială împotriva creșterii rezistenței bacteriilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri