Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat
România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi din MCV, care poate fi oprit. Monitorizarea va fi însă continuată în cadrul mecanismului privind statul de drept, arată raportul pe care îl va publica marţi Comisia Europeană în cadrul MCV.
„Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate. Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (...) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept”, a explicat un oficial al executivului comunitar.
El a adăugat că deocamdată MCV nu dispare complet, întrucât trebuie aşteptate reacţiile Consiliului şi Parlamentului, şi că în concluziile raportului de marţi sunt incluse unele elemente ce rămân să fie soluţionate de România.
Printre chestiunile încă nerezolvate sunt finalizarea reformei Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Un alt angajament al părţii române este de a analiza opinia Comisiei de la Veneţia şi a face eventuale ajustări.
Legile Justiției, în direcția bună
Referitor la legile justiţiei, promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, oficialul european a spus că evaluarea CE şi a Comisiei de la Veneţia este că actele normative respective sunt în general ''în direcţia bună”.
„Au fost chestiuni, de exemplu răspunderea sau regimul disciplinar pentru judecători, care au fost corectate în aceste legi. Sunt de asemenea chestiuni organizatorice, cum ar fi cele privind inspecţia judiciară, care au fost îmbunătăţite. A existat o îmbunătăţire a transparenţei procedurii pentru numirea procurorilor din funcţiile de conducere. Toate merg în direcţia bună. Am primit de asemenea un angajament la nivel înalt din partea autorităţilor române de a analiza recomandările suplimentare pe care le-ar putea avea Comisia de la Veneţia, incluse în opinia de vineri. Sunt câteva elemente despre care ei (Comisia de la Veneţia) consideră că ar trebui aliniate. Şi este ceva ce vom monitoriza cu cea mai mare atenţie”, a mai spus reprezentantul CE.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile ţării de a-şi reforma sistemul judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei. Acesta a fixat obiective de referinţă în patru domenii: reforma sistemului judiciar; integritatea; combaterea corupţiei la nivel înalt; prevenirea şi combaterea corupţiei din sectorul public.
Sursa: adevarul.ro