Comisia Europeană cere Guvernului României să reevalueze măsurile din domeniul justiției adoptate marți
Comisia Europeană a cerut joi Guvernului României să reevalueze ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precum și proiectul de lege privind grațierea, apreciind că este "îngrijorător" ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile.
"În ultimii 28 de ani, într-un fel sau altul, am urmărit evoluțiile din România. Dacă vedem progresele făcute în această perioadă, nu putem decât să fim impresionați de forța voinței poporului român să devină o democrație europeană funcțională", a declarat joi prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles.
El a spus că progresele României sunt evidențiate în raportul pe justiție din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană.
"Am evaluat progresele din ultimii 10 ani. Întotdeauna evoluțiile au fost spectaculoase. Romania se află în ultima etapă a acestei evoluții spre consolidarea statului de drept, etapa de dinainte ca acest proces să devină ireversibil", a declarat Timmermans, conform traducerii în limba română asigurate de Parlamentul European.
Prim-vicepreședintele CE a spus însă că este "îngrijorător ceea ce am văzut ultimele zile", prin adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precum și prin proiectul de lege privind grațierea.
El a atras atenția că acestea sunt "elemente negative" în lupta împotriva corupției și un 'pas înapoi față de ultimii 10 ani'.
"Fac apel la guvern să reevalueze ceea ce a făcut", a spus Timmermans, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European pe tema situației din România, organizată la cererea delegației române din Partidul Popular European (PPE).
"România merită politicieni și guverne care sprijină lupta împotriva corupției", a subliniat el.
Timmermans a apreciat de asemenea că prin măsurile luate de executivul de la București ar putea fi afectate și fondurile europene alocate României.
El a mai cerut Guvernului României "să nu întoarcă spatele evoluției" din ultimii ani, să nu facă "pași în direcția opusă" și să continue pe calea luptei împotriva corupției, "chiar dacă este dureros".
"Românii merită să trăiască într-o societate fără corupție", a mai spus prim-vicepreședintele CE.
AGERPRES