Într-o intervenţie susţinută miercuri în Parlamentul European, Vera Jourova a declarat că deţine informaţii despre faptul că grupări de extrema dreaptă din Rusia sunt în contact cu grupări din Europa, iar statul rus finanţează şi antrenează indivizi şi grupări de extremă dreapta din ţări membre UE.
Potrivit înaltului oficial european, războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a oferit grupărilor extremiste, în special celor de dreapta, „noi conexiuni retorice cu discursuri preexistente” menite să „exacerbeze sentimentele antieuropene” şi să divizeze societăţile.
„Invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina este un război împotriva democraţiei. Rusia a încercat ani la rând să destabilizeze Ucraina şi să priveze poporul (ucrainean, n. red.) să aspire la democraţie. A dat greş şi acum a trecut la faza următoare cu această invazie brutală”, a declarat Jourova.
Pe de altă parte, vicepreşedinta Parlamentului European a pledat pentru libertatea mijloacelor de comunicare în masă şi pentru o informare corectă a alegătorilor.
„Nu este vorba doar despre o bătălie a liniilor discursive. În timp ce vorbim, Rusia pune la cale manipularea informaţiilor şi campanii de dezinformare sistematică şi coordonată la nivel mondial în care, de exemplu, sancţiunile occidentale sunt făcute vinovate de înrăutăţirea securităţii alimentare mondiale”, remarcă ea.
Vera Jourova atrage atenţia că „nu putem rămâne fără reacţie” şi „trebuie să continuăm să cooperăm ferm cu toţi partenerii noştri multilaterali şi bilaterali pentru a garanta că următorul mesaj ajunge la populaţia lumii, şi anume că unicul responsabil este regimul Putin”.
Obiectivul lui Putin este să „destabilizeze ţările vecine cu Rusia, UE şi statele sale membre”, subliniază ea.
„Trebuie să luăm măsuri rapide pentru a ne consolida democraţiile şi a face faţă vulnerabilităţilor”, a insistat Jourova.
Cele cinci mari direcţii de manipulare implementate de propaganda rusă
Un studiu publicat de Recorded Future, o companie se securitate cibernetică din SUA, arată că Rusia caută, prin aparatul său de propagandă şi manipulare, să exploateze viitoarele divergenţe între opiniile publice din Europa.
Cu cât războiul din Ucraina va dura, cu atât creşte riscul erodării sprijinului pentru coaliţia occidentală, deoarece lumea se va sătura de acest conflict militar şi nu va fi bucuroasă să suporte efectele sale economice pe termen lung. Este aproape sigur că propaganda rusească va încerca să exploateze această ocazie pentru a direcţiona opinia publică internaţională în favoarea Moscovei, notează Recorded Future, potrivit AFP.
Potrivit studiului, Rusia lui Putin desfăşoară în prezent mai multe operaţiuni de influenţare şi manipulare a opiniei publice internaţionale, ţintind în special anumite ţări, cum ar fi Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.
Operaţiunile sunt duse prin presa afiliată Kremlinului, cum e postul RT, portaluri suspectate că sunt controlate din umbră de serviciile secrete ruse, de exemplu Southfront, ferme de troli şi reţelele lor de dezinformare şi propagandă din social media.
Propaganda rusă se axează pe cinci mari direcţii, şi anume accentuarea nemulţumirilor faţă de conducători, denigrarea refugiaţilor ucraineni, exploatarea preocupărilor economice privind energia şi alimentele, prezentarea Ucrainei ca o pepinieră pentru nazism şi decredibilizarea presei occidentale.
Record Future apreciază că este nevoie de o reacţie globală din partea tuturor actorilor pentru informare şi pentru identificarea eficientă, izolarea şi contracararea tentativelor directe şi indirecte de manipulare ale Moscovei.