Comisia Europeană aprobă un sprijin record pentru Republica Moldova: 1,8 miliarde euro
Comisia Europeană a adoptat joi un Plan de creștere pentru Republica Moldova în valoare de 1,8 miliarde euro. Aceasta este cea mai mare sumă alocată de UE Republicii Moldova, de când aceasta şi-a dobândit independenţa.
Comisia Europeană e decisă să sprijine Republica Moldova în procesul de aderare la UE. Foto arhivă
Ajutorul este anunțat cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova și de referendumul pentru aderarea la UE . De remarcat că Republica Moldova a avut în 2023 un Produs Intern Brut de 15,5 miliarde euro, potrivit Băncii Mondiale, ceea ce înseamnă că pachetul de sprijin reprezintă 11,6% din PIB-ul pe anul trecut, relatează G4Media .
Planul de creștere pentru Republica Moldova se bazează pe trei piloni, care vizează:
1. Creșterea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui Mecanism specific de reformă și creștere pentru Republica Moldova.
2. Consolidarea accesului la piața unică a UE.
3. Sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova.
În momentul de faţă, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este susţinută de la cel mai înalt nivel, inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarându-şi deschis spijinul.
„Europa susține cu fermitate Republica Moldova astăzi și în fiecare etapă a drumului său către Uniunea noastră. Putem începe deja să aducem economia Republicii Moldova mai aproape de a noastră. Astăzi mă aflu la Chișinău pentru a prezenta un pachet de sprijin care are potențialul de a dubla dimensiunea economiei acestei țări în cursul următorului deceniu. În acest scop, investim în locuri de muncă, în creștere economică, în servicii și în infrastructură – fie că vorbim de noile spitale din Bălți și Cahul sau de autostrada care va face legătura dintre capitală și Odesa. Deschidem porțile către piața noastră unică pentru întreprinderile din Republica Moldova. Și sprijinim eforturile de reformă ale acestei țări”, a spus ea.
Următorul pas va fi ca Parlamentul European și Consiliul să examineze propunerea Comisiei Europene privind Mecanismul de creștere pentru Republica Moldova. Odată adoptată această propunere, Republica Moldova va fi invitată să își prezinte agenda de reformă, subliniind principalele reforme socioeconomice și fundamentale pe care intenționează să le întreprindă pentru a accelera creșterea economică și convergența cu UE.
Sursa: adevarul.ro