Comisia Europeană aprobă ajutorul de salvare de aproape 38 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

Comisia Europeană aprobă ajutorul de salvare de aproape 38 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Hunedoara

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerând că acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat și, în plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele șase luni. 'Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmează să fie acordat de către autoritățile române Complexului Energetic Hunedoara, producătorul de energie electrică și termică deținut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, în special, că ajutorul a fost limitat la suma necesară pentru a-i permite CE Hunedoara să își desfășoare în continuare activitățile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele șase luni. La sfârșitul acestei perioade, întreprinderea va rambursa ajutorul sau România va notifica un plan de restructurare, care va stabili măsurile de asigurare a viabilității pe termen lung a întreprinderii', se menționează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, CE Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate. România va acorda CE Hunedoara împrumuturi pe termen scurt care să îi permită întreprinderii să își plătească creditorii și să își mențină activitățile de exploatare până când va fi în măsură să prezinte un plan de restructurare.

'Comisia a considerat că măsura este conformă cu Orientările din 2014 privind salvarea și restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate. În special, valoarea ajutorului este limitată la ceea ce este necesar pentru menținerea în activitate a întreprinderii pe parcursul următoarelor șase luni. În plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele șase luni', se mai spune în comunicat.

CE Hunedoara este succesorul legal și economic al întreprinderilor Termoelectrica și Electrocentrale Deva. În urma unei investigații amănunțite inițiate în aprilie 2012, Comisia a concluzionat, într-o decizie separată, că prin contractele încheiate între Hidroelectrica, Electrocentrale Deva și Termoelectrica, ultimele două întreprinderi au beneficiat de un avantaj economic necuvenit, care încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Acesta este rezultatul faptului că prețurile pe care Hidroelectrica le-a plătit întreprinderilor respective pentru energia electrică au fost peste nivelul pieței.

Termoelectrica și Electrocentrale Deva — sau succesorul legal și economic al acestora, în prezent CE Hunedoara — trebuie să ramburseze ajutorul incompatibil primit, care se ridică la 26,27 milioane lei (aproximativ 6 milioane euro), fără a include dobânzile. Prin urmare, înainte de a primi ajutorul pentru salvare, CE Hunedoara va rambursa ajutorul de stat incompatibil acordat în trecut întreprinderilor Electrocentrale Deva și Termoelectrica (Electrocentrale Paroșeni).

CE Hunedoara este un producător de energie electrică și termică din România, cu sediul la Petroșani, în județul Hunedoara. CE Hunedoara deține o cotă de piață de aproximativ 5 % din producția de energie electrică din România și are aproximativ 6.500 de angajați.

CE Hunedoara este cea mai mare întreprindere din județul Hunedoara. Aceasta are obligația de serviciu public de a furniza energie termică gospodăriilor din orașul Deva și din orașele situate în zona Valea Jiului.

În conformitate cu Orientările UE privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor, adoptate în iulie 2014, întreprinderile aflate în dificultate pot beneficia de ajutor de stat în anumite condiții. Ajutorul poate fi acordat pentru o perioadă de 6 luni (ajutor pentru salvare). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat sau un plan de restructurare trebuie să fie notificat Comisiei pentru ca ajutorul să poată fi aprobat (ajutor de restructurare). Planul trebuie să asigure că întreprinderea își restabilește viabilitatea fără un alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare și că denaturările concurenței create de ajutor sunt eliminate prin măsuri compensatorii.

Conform unui proiect de HG publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi, la cerere, de la Ministerul Finanțelor Publice, un ajutor de salvare în limita sumei de 98,476 milioane lei, în tranșe, în condiții de piață, din veniturile din privatizare înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului, pe o perioadă de 6 luni.

Ajutorul de stat individual pentru salvare se acordă în scopul acoperirii necesarului de lichidități pentru cheltuielile curente minime de susținere a activităților pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziționării de către beneficiar a deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, necesare pentru a răspunde cerințelor legale privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

'Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se confruntă cu o situație financiară extrem de dificilă, aflându-se în imposibilitatea de a achiziționa deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru a asigura necesarul de certificate care să acopere cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite, în anul 2014, de la fiecare instalație deținută, pentru a putea respecta obligația de a restitui, ca operator de instalații de producere a energiei electrice, până cel târziu la data de 30 aprilie 2015, un număr de certificate, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră', se menționează în proiect. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...