Comisia Europeană anchetează Meta. „Ar putea exploata slăbiciunile şi lipsa de experienţă a minorilor”

Comisia Europeană anchetează Meta. „Ar putea exploata slăbiciunile şi lipsa de experienţă a minorilor”

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, compania Meta face subiectul unei anchete a acestei instituţii privind anumite riscuri legate de utilizarea serviciilor oferite pe platformele Facebook şi Instagram, mai ales în ceea ce priveşte siguranţa copiilor.

Compania Meta este anchetată de comisarii europeni, foto arhivă

Compania Meta este anchetată de comisarii europeni, foto arhivă

Astfel, joi, Comisia Europeană (CE) a anunţat că, deoarece există îngrijorări cu privire la respectarea în totalitate a legii europene privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), a deschis o investigaţie asupra companiei Meta în legătură cu protecţia minorilor pe platformele sale Facebook şi Instagram, transmite Agerpres, citând DPA.

Această decizie vine după ce compania magnatului Mark Zuckerberg este deja investigată cu privire la modul în care gestionează publicitatea politică, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European ce vor avea loc în perioada 6-9 iunie.

Nouă anchetă a CE este motivată de temerile că platformele Facebook şi Instagram „ar putea exploata slăbiciunile şi lipsa de experienţă a minorilor şi le-ar putea induce adicţii comportamentale”, conform comunicatului de presă al Comisiei. O altă îngrijorare este legată de efectul „de vizuină de iepure”, care „te atrage spre din ce în ce mai mult conţinut deranjant”, dar şi de accesul minorilor la conţinut neadecvat, precum şi cu privire la protecţia vieţii private.

„Efectul vizuină de iepure” apare atunci când algoritmii unei platforme „le oferă utilizatorilor un anumit tip de conţinut, spre exemplu conţinut ce poate conduce la depresie sau care oferă imagini şi aşteptări nerealiste cu privire la corp - care favorizează problemele de sănătate psihică la copii”, a explicat un oficial din cadrul CE.

De asemenea, comisarii europeni vor verifica şi dacă Facebook şi Instagram respectă legea privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), o lege care impune platformelor online mari să evalueze şi să limiteze anumite riscuri legate de utilizarea serviciilor oferite, în special în cazul copiilor.

„Nu suntem convinşi că Meta a făcut suficient pentru a se conforma obligaţiilor ce rezultă din DSA - să atenueze riscul de efecte negative asupra sănătăţii fizice şi psihice a tinerilor europeni pe platformele sale Facebook şi Instagram”, a susţinut printr-o postare pe X comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton.

O altă suspiciune este legată de faptul că Meta ar putea să se confrunte cu dificultăţi şi în ceea ce priveşte folosirea unor instrumente pentru verificarea vârstei, pentru a-i împiedica pe copii să acceseze conţinuturi interzise minorilor, se mai arată în comunicatul CE. Comisia va investiga, de asemenea, şi dacă Meta respectă sau nu „obligaţiile ce-i revin prin DSA de a aplica măsuri adecvate şi proporţionale pentru a asigura un nivel ridicat de siguranţă şi securitate pentru minori”.

Alte două aspecte vizate sunt setările implicite de confidenţialitate pe care le au platformele Facebook şi Instagram pentru minori şi „proiectarea şi funcţionarea sistemelor de recomandare” care aduc conţinut către utilizatori.

De altfel, Comisia Europeană investighează şi TikTok în legătură cu chestiuni similare legate de siguranţa şi protecţia minorilor.

Dacă în urma acestei anchete se va stabili că Meta a încălcat regulile DSA privind diminuarea riscurilor, compania ar putea fi amendată cu până la 6% din venitul său anual global.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii