Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Spaniei, axat pe politicile de mediu

Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Spaniei, axat pe politicile de mediu

Comisia Europeană a aprobat miercuri planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Spaniei, care răspunde ''integral şi este adecvat în mod echilibrat'' pentru ceea ce solicită executivul comunitar în vederea autorizării accesării sumelor ce vor fi constituite în fondul european de redresare post-pandemie ''NextGenerationEU'', relatează agenţiile Reuters şi EFE.

În baza PNRR-ului aprobat acum de Comisie, Spania va beneficia până în anul 2026 de granturi în valoare de 69,5 miliarde de euro, din care Madridul a accesat deja o prefinanţare de 9 miliarde de euro şi speră ca până la finele acestui an să primească în total circa 19 miliarde de euro.

Conform detaliilor prezentate de executivul comunitar, Spania va dedica 40% din această sumă obiectivului combaterii schimbărilor climatice, prin proiecte de promovare a transporturilor sustenabile urbane şi pe distanţe lungi, creşterea eficienţei energetice a clădirilor, decarbonizarea industriei şi implementarea noilor tehnologii bazate pe hidrogen şi energii regenerabile.

Un procent de 28% din granturi va fi direcţionat către digitalizarea administraţiei publice spaniole, a industriei şi mediului de afaceri, precum şi investiţiilor în echipamente informatice destinate sectorului educaţional şi îmbunătăţirii abilităţilor informatice.

Foto: (c) FERNANDO VILLAR / EPA


La o conferinţă de presă desfăşurată la Madrid, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că ''astăzi este o zi istorică'' pentru Spania ''şi de asemenea pentru Europa'', întrucât PNRR-ul spaniol ilustrează o nouă formă ''de a răspunde provocărilor pe care le avem ca societate''.

Majoritatea statelor UE au transmis Bruxelles-ului PNRR-urile, iar Ursula von der Leyen le va vizita succesiv. După ce miercuri ea a fost în Portugalia şi Spania, joi va ajunge în Grecia şi Danemarca, apoi vineri în Luxemburg.

Din fondul ''NextGenerationEU'', în valoare de 750 de miliarde de euro şi finanţat prin constituirea de datorie comună de către statele membre cu ajutorul unor credite contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare, statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi pentru reforme şi investiţii cuprinse în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR). Acestea trebuie să fie aprobate de executivul comunitar şi să cuprindă în principal investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital, pentru care trebuie alocate cel puţin 37% şi, respectiv, 20%, din sumele prevăzute în PNRR. AGERPRES


populare
astăzi

1 A început și Andrei Caramitru „să fure curent”? Sau are viziune, pur și simplu?

2 VIDEO I-au schimbat cheița la băiat? / Makaveli întoarce armele împotriva lui Georgescu!

3 Râdem, glumim, dar lucrurile ăstea sunt reale

4 „Se crede buricul pământului” / „A început să îmi fie frică” / Lucrurile care îi scot din sărite pe românii care circulă pe autostradă

5 VIDEO Imaginea zilei în România