Comisia Europeană: 11 femei în noul colegiu al comisarilor anunțat de Ursula von der Leyen

Comisia Europeană: 11 femei în noul colegiu al comisarilor anunțat de Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marți în Parlamentul European componenţa viitorului colegiu al comisarilor, din care vor face parte 11 femei.

Mai exact, 40% dintre comisari sunt femei, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Ursula Von der Leyen, care dorea o paritate de gen în viitoarea Comisie, a explicat că propunerile iniţiale ale statelor membre dădeau un procent de 22% femei.

„Era complet inacceptabil”, a subliniat ea, recunoscând însă că „mai este încă multă muncă de realizat”.

Ursula Von der Leyen. FOTO EPA EFE

Ursula Von der Leyen. FOTO EPA EFE

Propunerea Spaniei, Teresa Ribera, va deţine portofoliul concurenţei în noua Comisie, , iar estona Kaja Kallas va răspunde de politica externă a Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Italianul Raffaele Fitto, ministru de externe în guvernul Giorgiei Meloni, a fost numit vicepreşedinte al CE pentru coeziune şi reforme, în ciuda opoziţiei forţelor de stânga şi centriste din PE, unde audierea sa se anunţă furtunoasă.

Lituanianul Andrius Kubilius va fi primul comisar UE pentru apărare, un post nou în care va fi responsabil de construirea unei capacităţi europene de producţie militară, francezul Stephane Sejourne va răspunde de strategia industrială, iar slovacul Maros Sefcovic va superviza politicile comerciale.

Sejourne, desemnat în ultimul moment în defavoarea fostului comisar Thierry Breton, va fi 'vicepreşedinte executiv pentru prosperitatea şi strategia industrială', responsabil de redresarea industriei europene, o mare prioritate a următorilor ani. El va fi responsabil de asemenea de IMM-uri şi piaţa unică.

România obține în premieră un post de vicepreședinte al Comisiei Europene

Amintim că, pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene, funcție ce va fi ocupată de Roxana Mînzatu.

Portofoliul alocat României este „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Se întâmplă ceva cu Donald Trump?

2 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Lucrătura e gata / Vlad Gheorghe anunță excluderea din Partidul DREPT a cinci dintre cei zece deputați

5 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF