Comisia de la Veneția, despre legile justiției: Par să se îndrepte în direcția corectă
Comisia de la Veneția a emis avizul de urgență cu privire la cele trei legi ale justiției și anume: legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
În opinia sa, Comisia susține că legile „par să se îndrepte în direcția corectă”, însă „nu poate exclude că în aceste trei legi există și alte aspecte care pot fi problematice”
„Comisia de la Veneția regretă faptul că autoritățile române nu au solicitat un aviz al Comisiei de la Veneția cu privire la cele trei proiecte de Lege privind sistemul de justiție din România: proiectul de Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, așa cum fusese anunțat de autorități și că au lăsat la latitudinea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să facă această solicitare, dar au apoi au solicitat ca acest aviz să fie adoptat în procedură de urgență”, se arată în comunicatul transmis de Comisia de la Veneția.
Potrivit sursei citate, Comisia de la Veneția recomandă că „ar trebui introdusă o selecție competitivă și pentru directorii adjuncți, nu doar pentru președinții instanțelor și parchetelor; procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general, precum și procurorii șefi ai DNA și DIICOT și adjuncții acestora să fie numiți pe perioade mai lungi și fără posibilitatea de reînnoire; procurorul general nu ar trebui să poată ocoli ierarhia procurorului atunci când consideră că măsurile de urmărire penală sunt ilegale sau neîntemeiate. O astfel de constatare ar trebui transmisă prin ierarhia procurorilor și ar trebui să se prevadă explicit prin lege că poliția judiciară nu raportează asupra activității lor ministrului de interne”.
De asemenea, Comisia arată că „în cadrul procedurii de urgență, nu este posibil să se acopere toate aspectele celor trei legi foarte detaliate și lungi care au fost adoptate la 17 octombrie 2022. Complexitatea legilor și nivelul lor de detaliu fac dificil de văzut cum pot fi aplicate în practică. Prin urmare, acest aviz se referă în special la subiecte care au fost abordate și în Rezoluția 2466 a Adunării Parlamentare din 13 octombrie 2022”.
Comisia de la Veneția arată că „având în vedere că este un aviz urgent, Comisia de la Veneția nu poate exclude că în aceste trei legi există și alte aspecte care pot fi problematice, dar se pare că, în ansamblu, legile par să se îndrepte în direcția corectă”.
Sursa: adevarul.ro