Comisia de inventariere a arhivei SIPA și-a început activitatea; Toader: Numele membrilor comisiei nu e de interes public
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri constituirea Comisiei de inventariere a arhivei SIPA, însă a refuzat să dezvăluie numele membrilor acesteia, pe motiv că "nu este de interes public".
Ministrul Justiției nu a dorit să dezvăluie numele membrilor comisiei, pentru ca aceștia să nu fie întrebați în fiecare zi de jurnaliști ce anume au găsit în arhiva SIPA.
"Mi-ați pus întrebarea dacă vă pot spune numele membrilor comisiei și al supleanților. Sigur că pot să îl spun, dar nu am să o fac. Pentru că este un ordin intern, este un ordin de execuție de punere în aplicare a Hotărârii de Guvern și este o măsură de protecție a colegilor noștri care fac parte din comisie. În caz contrar, îi veți întreba în fiecare zi ce au văzut, ce au constatat, astfel încât nu sunt de interes public numele și prenumele celor care fac parte din comisie. Ce vă pot spune este că fiecare dintre dânșii îndeplinește cerințele de legalitate, adică au certificatul acela ORNISS", a explicat Tudorel Toader.
Pe de altă parte, Toader a precizat că pe data de 19 iunie a trimis la CSM o scrisoare în legătură cu desemnarea unui magistrat în această comisie, însă este "nedumerit" de ce Consiliul a transmis această scrisoare către instanțe și parchete după 21 de zile.
"Din această întârziere fiecare poate să tragă câte o concluzie. Vă pot spune că, dacă mâine, poimâine, peste o săptămână, CSM sau o asociație profesională a magistraților vine și spune X judecător sau procuror, deținător de certificat ORNISS, în funcție, dorește să facă parte din comisie, prin ordin de ministru îl fac membru al comisiei", a susținut Toader.
Ministrul Justiției a precizat că fondul arhivistic inventariat de această comisie cuprinde: documente privind activitatea funcționarilor cu statut special din ANP, care vor fi predate departamentului Resurse Umane din ANP; documente secrete de stat, care vor urma regimul de păstrare a secretelor de stat; documente care țin de viața privată, la care vor avea acces titularii la care se referă aceste aspecte; documente care țin de valorile istorice-culturale, care vor fi transferate la Arhivele Naționale; documente cu caracter de secret de serviciu.
În legătură cu documentele care țin de viața privată, Tudorel Toader a arătat că, la încetarea activității Comisiei, acestea vor fi distruse.
Cu privire la documentele secret de serviciu, acestea vor fi desecretizate de ministrul Justiției, iar la cele care sunt de interes public vor avea acces și jurnaliștii. În plus, dacă în aceste documente vor fi indicii cu privire la fapte penale, va fi sesizat Ministerul Public.
Pe 9 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului privind unele măsuri referitoare la arhiva SIPA.
Potrivit HG, comisia va avea ca principale atribuții inventarierea arhivei fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA), aceasta urmând, totodată, să propună clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozițiilor legale.
De asemenea, comisia va preda, după declasificare, către Administrația Națională a Penitenciarelor, dosarele de personal ale foștilor angajați ai DGPA identificate în arhivă și către Arhivele Naționale documentele cu valoare istorică identificate în arhivă.
Conform hotărârii, comisia va putea furniza informații din documentele cuprinse în arhivă dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea motivată a organelor judiciare.
Totodată, după împlinirea unui termen de cinci luni de la începerea activității comisiei, persoanele care doresc să consulte documentele referitoare la viața lor privată vor avea acces la ele în baza unei cereri scrise.
"Înscrisurile care constituie secrete de serviciu pot fi desecretizate, în condițiile legii, și pot fi consultate în condițiile prezentei reglementări de către persoanele la care se referă. Informațiile astfel desecretizate pot fi comunicate, în condițiile legii, oricărei entități fizice sau juridice, la cererea acestora. Respectivele înscrisuri vor fi distruse la momentul încetării activității comisiei, cu excepția cazului prevăzut la art. 6, alin 2", prevede hotărârea.
Activitățile prevăzute de această hotărâre vor fi încheiate în cel mult trei ani de la intrarea ei în vigoare.
AGERPRES