Comisia de etică a UB va cere înființarea unei comisii de experți în cazul cărții lui Copos

Comisia de etică a UB va cere înființarea unei comisii de experți în cazul cărții lui Copos

Comisia de etică a Universității din București va solicita înființarea unei comisii de experți care va examina lucrarea lui George Copos "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV și XVI", apărută la Editura Niculescu în 2014, a anunțat instituția de învățământ într-un comunicat remis luni AGERPRES.

"Comisia a constatat că examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiză de conținut și nu numai de formă, ca în cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie. De aceea, Comisia de etică va solicita înființarea unei comisii de experți care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei și eventualele sale consecințe vor fi făcute publice", precizează reprezentanții UB.

Potrivit sursei citate, Comisia de etică a Universității din București a realizat examinarea preliminară a sesizării lui Cătălin Parfene, membru al comunității academice a UB, autorul lucrării de disertație "Domnii Țărilor Române și Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)" susținută în 2005, la Facultatea de Istorie, privind două chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV și XVI", apărută sub semnătura lui George Copos, la Editura Niculescu în 2014 și conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator științific al lucrării sale de disertație și prefațator al volumului semnat de George Copos.

Comisia de etică precizează că a constatat, în urma primirii informațiilor cerute Administrației Naționale Penitenciarelor, existența unei "imperfecțiuni majore" a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei deținuților care realizează și publică lucrări științifice în regim de detenție.

"Faptul că girul unui profesor universitar, dar și că publicarea unei lucrări la o editură acreditată CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formată din nespecialiști să decidă că lucrarea publicată are caracter științific, mărește arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substanțială a pedepsei. În lumea academică a cercetării, caracterul științific al unei lucrări este acreditat mult mai profesionist și cu instrumente mai rafinate", afirmă UB.

Comisia de etică solicită Universității din București să ceară public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrărilor științifice în regim de detenție.

"În ceea ce privește conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, comisia a constatat că modul în care acesta a intervenit public privindu-l atât pe fostul său masterand Cătălin Parfene, dar și pe autorul George Copos este cel puțin discutabil. În această privință, comisia va face recomandări Facultății de Istorie și Universității din București", se mai afirmă în comunicat. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”